Прокуратурата подгони МВР заради кървавите инциденти с оръжия

Полицията има два месеца срок за инспекцията

0
75
оръжия
Населението е въоръжено до зъби

Наредиха на Националната полиция проверка на издадените разрешителни

Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира по повод множество инциденти и извършени закононарушения, и престъпления с използване на огнестрелни оръжия на територията на страната в периода март – септември 2017 г. Това съобщиха от държавното обвинение. В последните месеци имаше няколко кървави инцидента сък законно оръжие като този във Виноградец, където 6-годишно дете по невнимание застреля ресторантьор и в Стрелча. Там 11-годишен ученик са самоуби с ловната пушка на баща си.

ВАП възложи на Главна дирекция „Национална полиция“ да извърши проверка дали във всеки конкретен случай основателната причина, обосновала необходимостта от издаването на действащото разрешително за придобиване, съхранение и/или носене, и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях е налична и към настоящия момент, допълвато от прокуратурата.

Главната цел на проверката е да се установи дали оръжията, за които са издадени разрешителните се използват за някоя от лимитативно определените граждански цели в чл. 6 ал. 3 и чл. 58 ал. 1 т.10 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

ВАП разпореди на Главна дирекция „Национална полиция“ в друмесечен срок да обобщи и анализира резултатите от проверката и да предприеме конкретни мерки за отстраняване на констатираните нередности и слабости, с цел подобряване на дейността по контрола на оръжията и боеприпасите.