Прокуратурата протестира мярката на бабата-телефонна измамница

Тя обяснила, че изпълнява нарежданията на непознат за нея мъж

0
41
БАБА
Бабата твърди пред съда, че била само "муле". СНИМКА: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Пенсионерката бе пусната от Варненския районен съд срещу 500 лв гаранция

Районната прокуратура във Варна протестира днес срещу определената от Варненския районен съд мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 500 лева и иска обвиняемата Лиляна А. от Варна, срещу която е повдигнато обвинение за извършени телефонни измами – продължавано престъпление по член 209, ал. 1 от НК, да бъде с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Това съобщиха от прокуратурата. Деянието, в което е обвинена 71-годишната варненска пенсионерка, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Пенсионерката бе пусната от Варненския районен съд срещу 500 лв гаранция  71-годишната Лиляна А. е била задържана на 12 септември 2017 г. на ул. „Тодор Влайков“ във Варна в момент на получаване на сумата от 9225 лева, хвърлени през терасата на пететажна кооперация от заплашвана по телефона възрастна жена. Пред разследващите обвиняемата обяснила, че изпълнява нарежданията на непознат за нея мъж.

В хода на разследването било установено, че телефонната измамничка е съпричастна към още 8 телефонни измами, извършени в периода от юни до средата на месец септември тази година.

Районната прокуратура във Варна обединила досъдебните производства по тези случаи, при които от различни хора – предимно възрастни и пенсионери, Лиляна А. взела чрез измама по телефона сума в размер на близо 24 000 лева и около 100 грама златни накити.

Измамите били извършвани по различни начини. Някои от измамените трябвало да платят компютри, поръчани от внуците си, други – за евтини климатици. Обвиняемата е действала на територията на Варна. При претърсване в дома на Лиляна А. полицията е намерила и иззела парична сума и златни накити.