Прокуратурата цензурирала „Мерцедес“ за Лозан Панов

0
97
мерцедес
Лозан Панов

От фирмата опровергаха тезата на държавното обвинение за развитите болтове на колата на шефа на ВКС

Тезата, че болтовете на колата на НСО, ползвана от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, са се развили сами, не се основава на експертно мнение, а е била манипулативно наложена от прокуратурата. Това се разбира от отговорите на официалния представител на „Мерцедес“ за България „Силвър стар“ до „Капитал“, цитиран от “Дневник”.

Преди близо две седмици стана известно, че по време на командировка до Берковица шофьорът на Лозан Панов открил как два от болтовете липсват, а три били разхлабени. Тогава прокуратурата се самосезира и образува проверка, която завърши с отказ за разследване на случая, подписан от полк. Спас Илиев.

Допускането, че болтовете на задната джанта на мерцедеса са паднали заради дрифт на място и острите завои, стои в основата на постановлението, с което Софийската военноокръжна прокуратура отказа да образува разследване. От отговорите на дилъра на „Мерцедес“ обаче се разбира, че експертното становище на компанията е било „орязано“, за да пасне на тезата на прокуратурата.

В позицията на „Силвър стар“ се казва, че ако болтовете не са стегнати добре, могат да се разхлабят при шофиране по път с неравности и много завои. Прокуратурата пък е оставила само втората част от изречението, т.е. че е възможно болтовете да се развият по път с неравности, без уточнението, че за да се случи това, те трябва преди това да не са били затегнати.

Експертната справка, използвана от държавното обвинение, е подписана от шефа на сервиза на „Силвър стар“, който по телефона категорично отрече пред „Капитал“ да е твърдял подобно нещо, „защото най-малкото не е логично“. Той каза, че е дал обяснения пред жена, която впоследствие му е дала да подпише експертната справка.

“Разхлабването на болтове може да се дължи на човешка грешка или ако са манипулирани умишлено, но не е производствен дефект“, коментираха от „Силвър стар“.

Вчера председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че се отказва от автомобила на НСО и ще ползва служебна кола от автопарка на съда.