Разбитата фабрика в Труд бълвала 6000 мастербокса фалшиви цигари

0
505
Борисов и зам.-главният прокурор Иван Гешев във фабриката. СНИМКИ: ТРАФИКНЮЗ

Загубите за бюджета са между 15 и 20 милиона лева, коментира премиерът Борисов

„Виждали сме много фабрики за производство за контрабандни цигари, но толкова голяма и толкова добре организирана – не сме!“ , това заяви премиерът Бойко Борисов, който пристигна лично на инспекция в село Труд, където днес бе проведена мащабна полицейска операция срещу контрабандата на цигари. Това съобщава сайтът „Трафикнюз“.

Халето е изградено преди една година. То е със специални шумоизолиращи панели, достъпът до завода е бил контролиран. Фабриката е била оборудвана с мощен генератор за ток, за да не бъде регистриран голям разход на електроенергия.

Инсталирана е нова поточна линия. Всеки месец заводът е бълвал по 6 хиляди мастер бокса цигари. Те са от марките „Мурати“ и „Роял“ на „Филип Морис“ и са с гръцки надписи, като се предполага, че са предназначени за износ в южната ни съседка.

Загубите за бюджета са между 15 и 20 милиона, коментира Борисов. „Точно толкова , колкото ни трябват , за да платим нощния труд на полицаите“, уточни премиерът. Акцията е проведена в момент на производство. Задържани са 11 души, издирват се още четирима.

Фабриката е с модерно оборудване.

Работниците, които са задържани са молдовци и украинци, които са живеели вътре в самата фабрика. „Те са живеели тук абсолютно конспиративно. Хранят се тук, тренират тук, изобщо не излизат“ коментира Борисов. Инвестицията в завода е около 10 милиона лева. Открит е още един по-малък цех в село Ръжево Конаре, където са извършвани манипулациите по нарязването на тютюна.

Там полицаите са открили и специално изграден тунел за бягство. При операцията е задържан влекач, натоварен с цигари готови за транспортиране на стойност 1,5 милиона лева. В самата фабрика също са открити цигари за над 1 милион. Акцията е съвместна на Специализираната прокуратура, БОП, ДАНС и Агенция „Митници“. „Вчера специално повдигнах въпроса. Но някои хора не си взеха бележка. Имаме 3,8 % контрабанда, която е най- ниската в Европа. Но все пак ни беше много интересно от къде идват тези цигари. Когато акцията стартира, полицията първо откриха цеха в Ръжево Конаре. С Гешев цяла сутрин спорихме може ли от там да идват цигарите. Даже се изпокарахме. Но после намериха и завода“ разказа подробности около акцията премиерът. Според зам. главният прокурор Иван Гешев се проверява връзка между фабриката в Карнобат и фабриката в Труд.