Само в Breaking.bg: Как бе заловен хакерът Крис

0
771
Крис е постоянен коментатор в Haker.bg.

Кодът на компютъра на младежа го издал

Стефан Ташев

Специфичен код, който за всеки компютър и лаптоп е различен, издал хакера Кристиян Бойков, който бе задържан за източването на данните на милиони българи от базата данни на НАП.

Вчера той бе освободен и обвинението му променено след писмо от НАП до прокуратурата според което Кристиян неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура.

В публичното пространство и социалните мрежи се появиха, както винаги, хиляди „специалисти“ които обвиняваха ГДБОП и прокуратурата, че са набедили момчето. Адвокатите на Кристиян Бойков пък твърдяха, че той е натопен от „конкуренти“, защото работел по голяма поръчка във фирмата си.

Според преподавателя по киберсигурност Сергей Наков Крис е бил натопен като на полицията е подхвърлен запис с данните от НАП на файл създаден под Windows, а момчето, като всеки уважаващ себе си хакер, работело само с Linux.

Каква е истината обаче ?

Според запознати Кристиян Бойков е засечен от службите по виртуални следи оставени в LOG файла на източените от НАП данни преди той да бъде пуснат в интернет и към електронните пощи на определени медии.

Той е отворен от DESKTOP-NSTGGRP/Криссс,,11.05.2019,11,49,file////C:/Users/Криссс/ApData/Roaming/LibreOfice4.

Кодът издал Крис при лог файла с данните на НАП.

Файлът с източените данни от НАП не е отварян и пипан от друг потребител преди да бъде пуснат в интернет.

Въпросният Криссс от същия компютър на Бойков е регистриран в платформи за платени онлайн игри и потребител с неговите имена се изявява във форума Haker.bg.

Там Криссс дава ценни съвети как да се изкарат ЕГН-та на всички български граждани. По кода на компютъра, който е уникален за всяка машина както IMEI на всеки мобилен телефон той е засечен. Лаптопът на Кристиян Бойков е открит на работното му място във фирмата.

Според експерти твърденията, че Кристиян е натопен, защото работел на Linux, а файлът бил на Windows са нелепи, защото младежът е ползвал  „виртуална машина“.

Виртуалната машина“ представлява софтуерна среда, абстракция на интерфейса на компютърен процесор.

Машината дава лесна преносимост между различни платформи – т.е. софтуерът бива написван един път на една платформа и работи безпроблемно на друга платформа. В случая между Linux и Windows.

Кристиян Бойков е отказал да съдейства на ГДБОП, мълчал е на разпитите, съобщиха неговите адвокати. Компютърът му не може да бъде проверен, защото всички файлове в него са криптирани, а младият хакер отказва да сътрудничи.

Към момента службите не са открили как е проникнато през защитата на сървърите на НАП и как са източени данните. И кога е станало това. Според проф. Михаил Константинов от борда на държавната фирма „Информационно обслужване“ не е прониквано в архива на приходната агенция, а само в един от сървърите.

Затова и прокуратурата промени обвинението срещу Бойков в по-леко, защото досега не са събрани доказателства той да е проникнал в системата на Националната агенция за приходите.

Този човек обаче не е герой, както се опитват да го изкарат разни „специалисти“ в социалните мрежи.

Кристиян Бойков

Нещо повече експерти съзират политическа поръчка в целият този скандал. Става дума за връзки на младежа с една бутикова дясна партия, която побърза още в понеделник да иска оставки за теча на данни от НАП.

Руският хакер“, на който телевизиите отделиха толкова много време, се оказа пълна измислица. В деня, в който избухна скандала с източените данни от НАП, се появи писмо на „руски хакер“ на английски език, с което се осмиваха службите и се обясняваше как властта е прогнила, а хакерът ще извади още огромна база данни.

Всичко това обаче се оказало пълна измислица, научи Breaking.bg.