Спецпрокуратурата обвини иракчани и сирийци за трафик на мигранти през България

Бежанците плащали по 2000 евро, за да преминат през страната

0
67
мигранти
Фалшиви паспорти на заловените трафиканти

Трафикантите сменяли всяка седмица номерата на колата, с които прекарвали хората

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 7 участници в организирана престъпна група за превеждане на мигранти от Турция към Румъния през България, от които двама сирийци (единият с българско гражданство), двама иракчани и трима българи. Те са задържани на 16 октомври 2017 г. в различни райони на София при специализирана операция на ДАНС, СДВР и Специализираната прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Събраните доказателства сочат, че групата е действала от януари 2016 г.

Участници са посрещали чужденци (повечето нелегално преминали турско-българската граница) и са ги транспортирали с микробуси до Бургас.

Оттам мигрантите били докарвани в София и настанявани временно, най-често в кв. Модерно предградие, но и в комплексите Обеля и Люлин. Впоследствие те били превозвани на групи до Видин и изпращани към Румъния.

За да не буди подозрения, един от автомобилите, собственост на участник в групата, всяка седмица се движел с различни регистрационни табели, взети от други коли.

За „услугата“ мигрантите плащали различни суми, в зависимост от техните възможности, като таксата достигала до 2000 евро на човек.

По време на операцията по задържане на участниците в групата на различни адреси и в автомобили са намерени и иззети два пистолета (единият от които газов, преправен на боен), около 500 г. марихуана, паспорти на чужди граждани, пари, около 20 000 евро, в различна валута, боен нож и други доказателства за престъпната дейност.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура обвинените за участие в групата са задържани за срок до 72 часа. На 19 октомври 2017 г.

Специализираната прокуратура ще внесе искане в Специализирания наказателен съд за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.