Съвместно разследване на Телевизия Европа и Breaking.bg Част III: Разследвали Илиев-Мачиков за продажба на апартаменти с ипотека (Видео)

Потърпевшите издирвали бъдещия главен секретар на ДСБ със съдебен изпълнител, но не го открили

0
449
дсб
Мачиков-Илиев като главен секретар на ДСБ
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Липсват над 400 000 лева авансова платени суми

Главният секретар на ДСБ Емил Мачиков, известен преди 2013 г. с името Емил Ивов Илиев, е бил обект на досъдебно производство за продажбата без право на шест апартамента в сграда „Здравец“ в квартал Манастирски ливади. Това потвърди пред телевизия Европа един от ужилените купувачи Петър Първанов.

Историята стартира през юни 2009 г., когато Емил Ивов Илиев, известен днес като Емил Мачиков, сключва шест предварителни договори за покупко-продажба на недвижими имоти в София. Емил Илиев сключва предварителните договори в качеството си на управител на дружеството „Здравец инженеринг“ ООД. Отново в това качество Илиев е получил авансови суми в размер на общо 423 194 лв. Само Петър Първанов платил половината от пълната цена на апартамента или точно 33 866.25 евро. Договорите са сключени, въпреки че върху имотите е имало наложена ипотека от страна на Константин Мавродийски, без свалянето на която продажбата е невъзможна.

Интервюиращ: Вие сте водили преговори за този предварителен договор единствено с г-н Емил Илиев или и с неговия съдружник Константин Мавродийски?

Петър Първанов: Не, само с Емил Илиев.

Интервюиращ: Имахте ли някаква уговорка с него, че тези ипотеки, които доколкото виждам от предварителния договор е имало върху имотите, ще отпаднат в определен срок.

Петър Първанов: С Мавродийски ли?

Интервюиращ: Не, с г-н Илиев.

Петър Първанов: Да, да.

Интервюиращ: Той самият споделял ли ви е, че е постигнал договорка с г-н Мавродийски за свалянето на ипотеките?

Петър Първанов: Да, каза, че ще бъдат отменени, просто г-н Мавродийски не бил в България по това време.

Според Константин Мавродийски обаче Илиев не го е информирал за продажбата, не е имал право да сключва договорите, а парите не са постъпили в касата на дружеството.

Константин Мавродийски:

Емил Илиев продаде без мое знание шест апартамента от тази сграда, въпреки че той по уставен договор няма право да продава нищо без моя подпис. И на 100 се намира един който вижда, че има ипотека, нанесена на този апартамент, който иска да купи, но Емил му обещава, че за един месец тази ипотека няма да я има. И накрая намерил шест души, на които им взел парите“.

Наша проверка в дружествения договор на „Здравец инженеринг“ ООД, сключен през 2006 г. показа, че в него действително са записани възпиращи членове, според които Илиев не може да продава апартаменти без съгласието на Мавродийски. Според член 25 ал. 4 е записано, че „Без съгласието на дружеството управителят няма право да: от свое или чуждо име да сключва търговски сделки“. Въпреки това договорите са сключени. След като става ясно, че Константин Мавродийски няма да свали ипотеките върху имотите, купувачът Петър Първанов губи връзка с Емил Илиев.

Интервюиращ: Кога установихте, че няма да бъде спазен този предварителен договор?

Петър Първанов: След нова година вече бях сигурен. Започнах непрекъснато да звъня. Бащата казваше, че Емил е в чужбина, ще се върне скоро, ще оправим нещата и аз видях, че нещата не вървят на добре. Наехме адвокат от София, госпожата беше много инициативна, започна да проверява нещата и в крайна сметка се установи, че запорите са сложени от господин Мавродийски и той не знае за тези сделки, за тези предварителни договори“.

Вместо обаждане от Емил Илиев, известен днес като Емил Мачиков, Петър Първанов и останалите купувачи на апартаменти получават „открито писмо“ от него. В него той твърди, че организирана престъпна група, работеща самостоятелно или наета от Константин Мавродийски. В него той твърди още, че действията на Съдия изпълнителят, влязъл в дружеството, са „също изключително пресилени и в разрез със законите на Република България“.

Следва среща между купувачът Петър Първанов и Константин Мавродийски. По време на нея Мавродийски информирал Първанов, че за да закупи апартамента, трябва да плати пълната цена, която към момента била 1000 евро на квадратен метър. След като вече е платил половината от цената на апартамента, Първанов отказва предложената оферта и се обръща към съда.

Петър Първанов: Първо заведохме търговско дело, след което ни дадоха изпълнителен лист. Този изпълнителен лист нашата адвокатка занесе на съдия изпълнител, който върна отговор, че не може да намери лицето на адреса.

Интервюиращ: Кое е лицето, което е било търсено с този изпълнителен лист?

Петър Първанов: В случая Емил Илиев търсехме, той е управител на фирмата, той ми е подписал предварителния договор, него търсим.

След като не успява да постигне целта си чрез гражданско дело, Петър Първанов подава сигнал до полицията. Образувано е досъдебно производство за измама. Докато тече то, Първанов продължава да няма никакъв контакт с Емил Ивов Илиев, известен днес като Емил Мачиков.

Петър Първанов:

Той след това писмо, което ми изпратиха, всякаква комуникация престана. Не отговаряха на телефоните си, нито на фиксираните на фирмата, нито на личните. Значи Емил Илиев не съм го виждал от 2010 г. началото“.

Досъдебното производство продължава необичайно дълго. Въпреки, че е заведено на 27 април 2012 г., постановлението за прекратяването му е издадено от Софийска районна прокуратура на 2 март 2016 г. Интересен факт е, че постановлението за прекратяване идва две години след като Емил Илиев, известен днес като Емил Мачиков, е назначен за главен секретар на ДСБ.

По време на продължилото четири години разследване се установява, че „по официални данни на свидетеля Румяна Алексиева, счетоводител обслужващ счетоводството на „Здравец инженеринг“ ООД към инкриминирания период, не са били предоставяни за осчетоводяване разписки за платени кеш аванси или гаранции по предварителни договори за закупуване на жилища от клиенти, поради което такива не са били осчетоводявани“.

Посочва се, че в приложените материали липсва касова книга на „Здравец инженеринг“ ООД за периода от 1.04.2009 г. до 17.03.2010 г., откъдето да е видно, че получените суми в брой са отчетени в касата на дружеството“. Въпреки това, прокурорът от Районната прокуратура в София не намира доказателства, че „Емил Ивов Илиев съзнателно и целенасочено е извършил действия, с което да въвежда в заблуждение едно физическо лице“.

Интервюиращ: Според Вас имало ли е умисъл в действията на Емил Илиев?

Петър Първанов: Да, според мен имаше умисъл, защото непрекъснато ни беше казвано, че този месец ще направим прехвърлянето, следващия месец ще направим, в крайна сметка прехвърляне на жилището не бе изпълнено.

Въпреки, че продължава да води съдебни битки, Петър Първанов не е чувал, че Емил Илиев е сменил фамилията си на Мачиков и се е впуснал в политиката.

Телевизия Европа отправи искане за интервю с председателят на ДСБ Атанас Атанасов и водачът на листата на партията за европейските избори Радан Кънев още на 8 април, денят в който бе излъчена първа част от разследването за главния секретар на партията. До този момент на запитването ни не е изпратен отговор.

Телевизия Европа и Breaking.bg продължават да следят случая. Вижте материала във видеото от Телевизия Европа: