Фалшив профил в социалните мрежи източва кредитни карти

Той се оказа меценат и човек помагал на десетки хора.

0
91
измамник
Александър Николов, се оказа Спас Василев

Интелигентен измамник, автор на статии в медии, се оказа мошеник, завлякъл десетки хора

ГДБОП е по следите на измамник, който завлякъл десетки хора чрез фалшив профил в социалните мрежи. Измамените, сред които са мениджър на банка, адвокат и журналисти, твърдят, че са се доверили на лице, което се представя в социалните мрежи като Александър Николов,съобщава Btv.

Според разследващите има данни, че измамникът действа сам и в схемата не участва организирана група. 

В мрежите 35-годишният Александър Николов се представя като добре образован мъж, който живее в Париж. За себе си твърди, че е работил щабовете на френски кандидат-президенти, а в последните няколко години, че е служител в компании като „Еърбъс”.

Така той започва да предлага и да осигурява евтини самолетни билети. По тази схема измамени са семейството Габриела и Александър Стоименови, които губят 4000 лева за билети до Мексико.

Проверявайки впоследствие, се оказа, че въобще билети не е имало, не е имало резервация, абсолютно нищо”, казва Габриела. По думите ѝ излъганите са над 40 души. Има измамени освен със самолетни билети, с източване на кредитни карти, продаване на мобилни телефони и на лаптопи.

Той се оправдава по какъв ли не начин – че е в операция, че има затруднения, проблеми с банката, че вече е пуснал парите, че преводът още не е пристигнал, и в един момент спря да се обажда”, призна Габриела.

Сред измамените е и Кирил Иванов, който живее във Великобритания. Загубил е около 300 паунда. „Това, което най-много ме притеснява, е, че този човек или организация, защото аз не съм сигурен, че става въпрос за един човек, притежават личните ми данни”, заяви Кирил.

Според него измамникът е изградил „брилянтен образ“ в интернет пространството и заради имиджа му много хора му се доверяват. 

Смята се, че схемата действа от повече от 5 г. „Досега никой не го е виждал, той е продавал сайтове, работи с десетки хора и никой няма никакъв контакт с него, освен по телефона. Това е абсурдно”, смята измамената Габриела. По думите ѝ снимките в профила му в социалните мрежи категорично не отговарят на лицето. „Не се казва Александър Николов, а Спас Василев. Не живее в Париж, имаме два варианта за местоживеенето му, не сме много сигурни”, посочва още Габриела.

Според Кирил в началото идеята за профила е била извличане на информация и впоследствие се е превърнал в дребно печалбарство чрез схемата за самолетни билети. „Толкова умело си играе със съзнанието ти, че те кара да му вярваш и да му имаш доверие”, категорична е и Габриела.

Пред bTV директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов подчерта, че лицето е установено и в ГДБОП текат оперативни мероприятия по установяване на свидетели и разпитите им.

Според публикации в социалните мрежи по казуса с Александър Николов фалшивият профил се оказа автор на статии в различни сайтове, меценат и човек помагал на десетки хора.

Оказва се, че Alexander Nikolov-Спас Василев“ е имал по няколко профила, с които е промотирал услугите си, както и резервни акаунти. Създал е голяма мрежа от приятели, автро на текстове в различни сайтове, цитиран от национални медии.

Става ясно, че за фалшивия профил през последните 4-5 години има над 100 статии и коментари в едни от най-популярните български медии. Фалшивият Александър Николов е писал за политика, комуникации, спорт, Франция, авиация. Създадал е собствени уеб проекти, единият дори го е продал съвсем официално на Webcafe…Другият в момента е с блокиран хостинг, както е блокиран и Twitter акаунта му…
Александър Николов обаче не е единствено оплюван в социалните мрежи.

Някои споделят, че ще им липсва, защото безкористно им е помагал.