Хотелиер от Добрич стана четвърти обвиняем по делото срещу Живко Суджука

Ако бъде признат за виновен Малджиев може да получи наказание до 6 години затвор

0
722
суджук
Живко Мартинов

Бившият представител на „Аполо и Болкан“ в града Петър Малджиев заплашвал свидетели срещу бившия депутат

 

Днес Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Петър Малджиев за две престъпления – по чл.144, ал.3 във вр. с ал.1 от НК (закана с убийство) и по чл.143, ал.1 във вр. с чл.18, ал.1 от НК (опит за принуда). Това съобщиха от прокуратурата.

Петър Малджиев е четвъртият обвиняем по делото, по което вече бяха привлечени към наказателна отговорност бившият депутат от ПП ГЕРБ Живко Мартинов, бившият директор на ОДМВР – Добрич – Веселин Колев и Розалина Брайкова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич.

В хода на разследването до настоящия момент е установено, че Малджиев е близък приятел на двамата.

Самият той бил собственик на два хотела в курортно селище Кранево, казино в гр. Добрич и други търговски обекти. Назад във времето е бил шеф на „Аполо и Болкан“ и е бил свързан с бившите силови групировки.

През месец ноември 2017 г., във връзка с започналото наказателно производство срещу Живко Мартинов, Малджиев се заканил с убийство на двама от свидетелите по делото, а спрямо трети се опитал да упражни принуда, като го заплашил със саморазправа, за да го мотивира да оттегли вече депозирани показания срещу Мартинов и Колев.

Ако бъде признат за виновен Малджиев може да получи наказание до 6 години лишаване от свобода за всяко едно от трите от престъпления.

Спрямо Малджиев е взета мярка за неотклонение „подписка“.

По настоящето производство вече е привлечен към наказателна отговорност Живко Мартинов, като са му повдигнати общо шест обвинения. Сред тях са две обвинения за изнудване, обвинение за закана с убийство, обвинение за лично укривателство, принуда и престъпление срещу реда на управление.

Определена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лв.

Веселин Колев е привлечен към наказателна отговорност за закана с убийство, принуда и подбуждане към лъжесвидетелстване.

Определена му е мярка за неотклонение „подписка“.

Малджиев, човек свързан със силовите групировки оцеля при атентат срещу него през 2002 г. На 4 март 2002 г

близо до дом-паметник „Йордан Йовков“ в града.

Малджиев се е прибирал у дома, придружен от 18-годишно момиче. Четирима яки мъже се нахвърлили върху тях в тъмното и извадили нож. Бизнесменът е бил наръган на 4-5 места по тялото. При опит да изтръгне хладното оръжие е получил множество порезни рани по ръцете и главата. Такситата от близката стоянка насочили фарове към мястото на схватката и нападателите се разбягали в различни посоки. Малджиев оцеля след нападението.