Цацаров атакува Софийският градски и районен съд за неприключени дела

Шеста година няма присъда по дело за убийство

1
149
съд
Реформаторите не знаят какви са правомощията на главния прокурор

Абсурд! 382  наказателни процеса се мотаят повече от две години на първа инстанция

Главният прокурор Сотир Цацаров изпрати на съдийската колегия във Висшия съдебен съвет обобщени данни за всички незавършени наказателни производства за престъпления от общ характер, водени в Софийски градски съд (СГС) като първа инстанция и в Софийски районен съд (СРС), по внесени от Софийска градска прокуратура и Софийска районна прокуратура обвинителни актове, по които разглеждането в съда е продължило повече от две години. Това съобщиха от държавното обвинение.

Информацията, предоставена на съдийската колегия обхваща 40 наказателни дела в СГС и 342 наказателни дела в СРС. В СГС не са приключили 7 дела за убийство, като по едно от тях, образувано през 2010 г. са проведени 29 заседания, но шеста година няма постановена присъда. По дело от 2008 г. срещу 9 подсъдими лица за извършени престъпления по служба, след проведени 108 съдебни заседаниявсе още няма постановена присъда. В друг случай по дело срещу 7 подсъдими за държане на наркотици и участие в организирана престъпна група за наркоразпространение са проведени 47 съдебни заседания и до момента не е постановен съдебен акт. В изпратената информация има дела за грабежи, причиняване на смърт по непредпазливост при настъпило ПТП, безстопанственост, разпространение на наркотици, данъчни престъпления, престъпления по служба и др.

Сред неприключените повече от две години в СРС 342 наказателни дела има такива за грабежи от януари 2012 г., за изнасилване от 2013 г., за извършени кражби от рецидивисти от 2012 г. , за причиняване на средни и тежки повреди от 2014 г., за неплащане на издръжка от 2013 г. и много други. Главният прокурор изпрати на съдийската колегия и информация за 4 дела на Софийски градски съд, по които е налице значително забавяне при изготвяне на мотивите. По дело за грабеж, извършен от рецидивист е постановена присъда на 12.06.2008 г. и повече от 8 години няма изготвени мотиви. По дело за наркоразпространение е постановена присъда на 08.07.2008 г. и до момента няма изготвени мотиви към присъдата. За причинена смърт по непредпазливост при ПТП е постановена присъда на 15.10.2008 г. и 8 години няма изготвени мотиви. По дело за документна измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай присъдата е постановена преди почти пет години – на 02.12.2011 г. Информацията, изпратена от главния прокурор на съдийската колегия във ВСС по компетентност, е предоставена от административните ръководители на СГП и СРП.