Цацаров поиска отстраняване на благоевградска прокурорка, опитала да покрие катастрофа

Неин близък бил в приятелски отношения с разследвания

0
524
цацаров
Сотир Цацаров

Райна Бачева е с повдигнато обвинение за осуетяване на наказателно преследване

Днес главният прокурор г-н Сотир Цацаров внесе в Прокурорската колегия на ВСС искане за временно отстраняване от длъжност на прокурор Райна Бачева от Районна прокуратура – Благоевград, заради повдигнатото й обвинение за осуетяване на наказателно преследване спрямо лице, причинило средна телесна повреда по непредпазливост при пътно транспортно произшествие, съобщиха от прокуратурата.

Искането се основава на доказателства, събрани в рамките на разследване на Софийска градска прокуратура, по което на 04.04.2019 г. на прокурор Райна Бачева е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 288 пр.2 –ро от Наказателния кодекс, извършено на 25.06.2015г.

Повдигнатото срещу прокурор Райна Бачева обвинение касае умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на служебните й задължения на магистрат в Районна прокуратура- Благоевград. На 25.06.2015 г. в гр. Благоевград, като орган на власт – прокурор в Районна прокуратура град Благоевград, Бачева е осуетила наказателно преследване срещу Владислав Г.Е. с цел да го избави от наказание, което му се следва по закон за извършено от него престъпление по транспорта.

На 25.06.2015 г. около 17,00ч. в гр. Благоевград, на пешеходна пътека, тип „Зебра“, на кръстовище между ул.“Владо Черноземски“, ул.“Иван Михайлов“ и ул.“Сан Стефано“ е настъпило пътно-транспортно произшествие. При управление на автомобил марка „Дайхацу“, модел „Териос“, Владислав Г. Е. нарушил правилата за движение по пътищата и причинил на пешеходеца Е. Р. Т. средна телесна повреда по непредпазливост.

За настъпилото пътнотранспортно произшествие била уведомена Райна Бачева – дежурен прокурор в Районна прокуратура – Благоевград от дежурния разследващ полицай при 02 РУ на МВР Благоевград. Вместо да разпореди незабавно започване на първоначални и неотложни процесуално следствени действия, прокурор Бачева разпоредила на разследващия полицай да не започва досъдебно производство, а да се уведоми КАТ и да се предприемат действия по административно наказване на дееца. Установено при разследването, че преди уведомяването й за пътно транспортното произшествие от разследващия полицай, прокурор Бачева е била информирана за инцидента от свой близък, който е в приятелски отношения с извършителя на деянието.

Съгласно чл. 230, ал.1 от Закона за съдебната власт, при повдигане на обвинение срещу съдия, прокурор или следовател за умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на службата, императивно се налага да бъде инициирана и административна процедура пред съответната колегия на ВСС за временното му отстраняване от длъжност до приключване на наказателното производство.

Искането на главния прокурор е обосновано от прякото отношение на възложените функционални служебни задължения на прокурор Райна Бачева с обвинението, което й е повдигнато.

Главният прокурор настоява Райна Бачева да бъде отстранена от длъжността прокурор в Районна прокуратура – Благоевград за срок до приключване на воденото срещу нея наказателно производство.