Цацаров започва проверка на Владислав Горанов

Главният прокурор обеща обвинения срещу висши чиновници

0
144
цацаров
Сотир Цацаров

Ще се проверява информацията дали финансовият министър живее в апартамент на Кирил Домусчиев

Още утре ще разпоредя разследване по подадения сигнал от вашия зрител срещу финансовия министър Владислав Горанов. Това обяви пред Слави Трифонов главният прокурор Сотир Цацаров, който тази вечер гостува в шоуто. Слави Трифонов зададе въпрос на зрител, който твърди, че Горанов от 6 години живее в луксозен затворен комплекс, собственост на олигарха Кирил Домусчиев, без да плаща и стотинка – безвъзмездно. Става дума за жилище от 180 кв. м., а цената за наем в този комплекс е около 1800 евро на месец. Това не е ли пример за обвързаност и тежък конфликт на интереси, пита зрителят. Главният прокурор обяви, че тези факти не са му известни, но сигналът заслужава проверка.

Главният прокурор Сотир Цацаров призна в шоуто, че трябва да се работи за създаване на механизъм за повдигане на обвинение за всеки от тримата големи в правосъдната система – главен прокурор и шефовете на двете върховни съдилища. Според него има такъв механизъм, но не съществуват съответните гаранции за това. Главният прокурор обясни, че на този етап всеки прокурор може да му повдигне обвинение.

Цацаров посочи, че в неговия мандат са обвинени министри, зам.-министри и други висши фигури от политическия живот.

Не трябва да се мери на каква база са обвинени, а до колко са издържали обвиненията в съда. За да говорим за отговорност трябва да говорим за събрани доказателства, които да издържат в един съдебен процес. Има обвинени висши политици, ще има още обвинени, но постановяването на присъдите не е в правомощията на прокуратурата. Работа на моите колеги е много добра и тя дава вече резултати.

Сотир Цацаров обяви, че главният прокурор не е главният войн и не трябва да се възприема като такъв, това води до деформации в цялата система. Той цитира предшественика си Никола Филчев, който бил спорна личност, но безспорен юрист: Когато корупцията е държавна политика никой не може да я спре. Без оперативните структури прокуратурата е просто едно ведомство. Нужни са надеждни данни от МВР и ДНАС, посочи Цацаров.