11 данъчни от София с обвинения за корупция

При акцията на ГДБОП и прокуратурата са прибрани над 300 000 лв от рушвети

0
197
данъчни
11 данъчни получиха обвинение в корупция СНИМКА: МВР

Прибирали от търговци между 500 и 5000 лв рекет

11 служители на НАП – София са обвиняеми за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни престъпления. Това каза шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев на брифинг във връзка с разследване срещу организирана престъпна група, извършваща корупционни престъпления, съобщава „Фокус“.

Става дума за досъдебно производство, по което работим с колегите от ГДБОП. Дейността по оперативна линия е започнала преди 4-5 месеца, а досъдебно производство е образувано преди месец за престъпна група, занимаваща се с корупционни престъпления. Към момента тече привличането на 11 лица като обвиняеми за участие, а на едно лице и за ръководене на организирана престъпна група, състояща се от данъчни служители на НАП – София“, каза още той и уточни, че част от лицата ще бъдат привлечени като обвиняеми и за парични престъпления – подкупи, а някои и за пране на пари.

В хода на предприетите действия вчера са проверени над седем адреса и множество леки автомобили. Според нас участниците в групата са на различни нива в Дирекция „Оперативни проверки“ на НАП София – от инспектори през ръководители до началник сектор, който според нас е ръководил тази престъпна група.

Сумите, които са прибирани и са установени, са между 500 и 5 000 лв. в зависимост от бизнеса на търговеца. Становището на наблюдаващите прокурори е, че за повечето от лицата ще бъдат внесени искания в Специализирания наказателен съд за задържане под стража, тъй като според колегите има вероятност те да извършат още престъпления. По делото има множество свидетели, които образно казано са изнудвани. Няма да позволим да има реакция спрямо тях от други служители на НАП или от други държавни органи дори и да бъдат направени опити за законово основание на тези действия. Тоест, няма да позволим свидетелите на делото да бъдат притискани и „наказвани“ за това, че са изпълнили гражданските си задължения. Защото моят опит сочи, че такива случаи има“, обясни прокурор Гешев.  300 хил. лв. са намерени и иззети от домовете на служителите от НАП – София, обвинени в организирана престъпна група, каза от своя страна заместник-административният ръководител на Специализираната прокуратура прокурор Димитър Петров.

Сумите, които са намерени и иззети от домовете на служителите на НАП – София, са в размер от около 300 хил. лева в различни валути и бижута. В тази връзка ще има обвинения, свързани с пране на пари, които са свързани с корупционните престъпления, извършени от групата. Структурата е била основно от ръководители на екипи, които помежду си са разпределяли своите роли, въздействали са върху членовете на екипите и така са координирали своите действия. Като дори се е стигало до моменти, в които определени търговци, които не са могли да отговорят напълно на изискванията за сумите, които са им били поискани, са се договаряли с данъчните служители с оглед на възможностите си“, каза още той и уточни, че така по преценка са били взимани вещи, които биха могли да задоволят битовите нужди на служителите на НАП.

Също така самият механизъм на получаването на парите от данъчните служители е при извършване на т.нар. контролна покупка и при предварително договорена сума. В стоките, които са получавали като покупка, е бил поставен плик с пари, за да може да бъдат предавани неявно например за останалите клиенти“, обясни прокурор Петров.