Аплодисменти за Мария Габриел в европарламента

0
64
Мария Габриел

3 часа отговаря на 50 въпроса, накрая цитира „Върви, народе, възродени“

Българският еврокомисар Мария Габриел събра овациите на депутатите по време на изслушването си в европарламента, което започна в 19.30 българско време днес и приключи след почти 3 часа. След изясняване на процедурата Мария Габриел взе думата и благодари на колегите си за работата в предишния й ресор – „Цифрова икономика и цифрово общество”. Габриел говори на български. След представянето си тя продължи на френски. Завърши отново на български с химна на просветата ни „Върви, народе възродени“.

Габриел бе изслушана тази вечер от комисиите на Европейския парламент по култура и образование, и по индустрия, изследвания и енергетика в качеството й на кандидат за нов мандат.

Тя отговори на общо 50 въпроса в рамките на близо три часа, съобщи БТА. Посочи, че възприема не като недостатък, а като предизвикателство това, че бъдещите й задачи включват едновременно образованието, културата, младежта, спорта и научните изследвания. Културата винаги ще бъде на най-челно място в дневния ми ред, заяви Габриел.

Тя изрази подкрепа за тройно увеличение на бюджета на ЕС за научни изследвания и образование – средства, които по нейните думи не са разход, а вложение в бъдещето. Габриел настоя за повишаване на заплатите на европейските учени и отбеляза, че на основата на тяхната работа може да се постигне стремежът на ЕС за природосъобразен живот. Политиката не трябва да бъде за сметка на социалната справедливост, отбеляза Габриел по повод енергийния преход.

Еврокомисарят посочи, че днес 10 на сто от брутния вътрешен продукт на ЕС се дължат на космическите технологии. Ще закъснеем безвъзвратно, ако не използваме сега възможността да инвестираме в образованието и научните изследвания, заяви Габриел. Тя допълни, че ще работи за „осребряването“ на европейското познание.

Габриел изрази подкрепа за академичната свобода, включително за начините на финансиране на висшите училища. Ако искаме да убедим младите да останат в своя регион, трябва да им дадем перспективи, добави тя.

По нейните думи е необходимо над държавите от ЕС да бъде оказан натиск, за да осигурят участието на всички граждани в образователната система, включително сред малцинствата. Трябва да се работи с общностите и родителите, предложи Габриел по повод образованието на ромите.

Тя отбеляза, че днес едва 10 на сто от европейското културно наследство е цифровизирано, а една трета от европейците признават, че не участват в културни събития. Спортът допринася за приобщаването на мигрантите, както и на младите, които могат да се радикализират, посочи еврокомисарят.