Бизнесът настоява за по-малко бюрокрация при наемане на чуждестранни работници

0
24
Кирил Домусчиев Снимка: Novini.bg

Вече имало разбиране от правителството и синдикатите

Облекчаване на вноса на чуждестранни работници и специалисти чрез издаване на карта за достъп до българския трудов пазар и разширяване на функциите на Агенцията по заетостта като доставчик на човешки ресурси от трети страни за нуждите на българската икономика – за това продължават да настояват от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), съобщи „Дарик“.

Според бизнеса тази мярка ще помогне за справяне с недостига на работна ръка у нас.„Дълго време синдикатите бяха против и спъваха този процес. Радвам се, че узряха и видяха, че има сериозен недостиг на работна ръка, но загубихме ценно време. Сега се борим с държавната бюрокрация“, отчита председателят на най-голямата работодателска организация у нас Кирил Домусчиев.

За да получи един чужденец от трета страна разрешение да полага труд у нас и да се включи реално в работата на някое предприятие, минава дълъг и сложен бюрократичен процес, който отнема много време.

„Този човек не може да чака 5-6 месеца ти да го вземеш на работа. Ако е добър специалист, веднага отива някъде другаде. Целта е да вкарваме добри специалисти“, коментира председателят на КРИБ. Според него вече има разбиране от страна на правителството и синдикатите, но за да заработи тази мярка реално, трябва да бъдат отстранени всички бюрократични спънки.

За внос на работници бизнесът се ориентира основни към държави, близки до нас, но всичко зависи от вида дейност. „Всяка една индустрия има определени специфики. Дали някой ще гледа към Виетнам, Украйна, Македония или някакви други държави – зависи от спецификата. При нас има хора от Хърватска, дори от Германия“, отбеляза Домусчиев.

Той подчерта, че работодателите и държавата все още не са постигнали консенсус за плащането на болничния. „Беше уж една временна мярка, която продължава да е валидна – ние да плащаме тези три дни, без реално да имаме възможност да осъществяваме контрол върху фалшивите болнични“, обясни председателят на КРИБ. Той припомни, че в момента работна група набелязва мерки за борба срещу фалшивите болнични листове, но остава песимист за това, че държавата ще въведе контрол, какъвто работодателите искат.

Кирил Домусчиев бе лаконичен по темата за промените в Закона за хазарта, които вече влязоха в парламента. „КРИБ няма позиция. Ако имаше, щяхте да сте я прочели“, отбеляза той пред журналисти.