Мъжът на Ивайла Бакалова отива на съд за убийството на лихварката Станка Марангозова

0
575
Весо Брадата с Ивайла Бакалова

Военно-окръжна прокуратура внесе обвинителен акт в съда

Военно-окръжна прокуратура-София внесе в съда обвинителен акт срещу съпруга на манекенката Ивайла Бакалова-Веселин Денков-Весо Брадата, доведеният син на бившата социална министърка Емилия Масларова Иво Масларов и подполковник от НСО за убийството на лихварката Станка Марангозова през 2019 година, съобщиха от прокуратурата. Ето цялото съобщение:

На 31.08.2023 г. Военно-окръжна прокуратура – София внесе в Софийския военен съд обвинителен акт и над 100 тома с доказателства по досъдебното производство за убийството на С.М.

С обвинителния акт на съд са предадени 4 лица – подп. Б.И. (служител на Национална служба за охрана към момента на извършване на престъплението), И.М., В.Д. и П.К.

П.К. е предаден на съд като извършител на престъплението, а останалите трима обвиняеми като подбудители и помагачи.

Събрани са доказателства, че на 10 октомври 2019 г. в гр. София извършителят на престъплението е проследил жертвата до блок в кв. „Младост“ и стрелял от мотоциклет, прикривайки оръжието с букет от изкуствени рози. На С.М. са били причинени три огнестрелни наранявания на главата, които довели до смъртта й.

С.М. е била следена близо месец, като е бил използван и тракер за определяне на местонахождението й. Мотоциклетът е открит във водоем край софийското село Чепинци на 20 май 2020 г.

След убийството обвиняемият И.М. е напуснал пределите на страната и се е укрил от органите на досъдебното производство първо в Конфедерация Швейцария, а по-късно във Федерална Република Германия. В изпълнение на издадената от Военно-окръжна прокуратура-София Европейска заповед за арест местонахождението му е установено и на 05.10.2022 г. е екстрадиран у нас.

Трима от обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност и за участие в организирана престъпна група за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространението им.

В хода на разследването е извършен следствен експеримент и множество експертизи – съдебно-медицински, компютърно-технически, физико-химични експертизи и др.

За предумишлено убийство, извършено с користна цел и със средства, опасни за живота на мнозина, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Предстои Софийският военен съд да насрочи заседание за разглеждане на делото.