Борисов се срещна с премиерите на Косово и Армения в Мюнхен

0
16
Бойко Борисов и Албин Курти Снимки: фейсбук

Обсъди с тях двустранните връзки

Премиерът на България Бойко Борисов се срещна със своя косовски колега на Мюнхенската конференция по сигурност, която се провежда днес.

„Срещнах се с министър-председателя на Република Косово Albin Kurti, като го поздравих по случай избирането му на премиерския пост“, написа Борисов в своя официален Facebook профил.

„Между страните ни няма нерешени въпроси с политическа чувствителност, като двустранните отношения винаги са се характеризирали с взаимно доверие. Налице е неизползван потенциал за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, инвестициите и туризма“, написа още той.

Борисов се срещна и с премиера на Армения Никол Пашинян. Двамата разговаряха в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщи правителственият пресцентър.

Борисов и Никол Пашинян
Борисов и Никол Пашинян

„България и Армения развиват активен политически диалог на най-високо равнище в дух на приятелство и добронамереност, характерен за отношенията ни. А те са изградени на основата на дългогодишни исторически и културни връзки“.

В хода на срещата премиерът Борисов изрази подкрепата на страната ни към правителството на министър-председателя Пашинян за осъществяваните реформи. „По-нататъшният им напредък и запазването на политическата стабилност в Армения ще допринесе за просперитета на важния за Европа Кавказки регион“, отбеляза българският министър-председател. Той изтъкна, че за страната ни Армения е традиционен икономически партньор, с който желаем да развиваме всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество.

„Икономическите ни връзки са в процес на развитие, а двустранният стокообмен е с огромен потенциал, който следва да бъде използван“, изтъкна премиерът Борисов. За периода януари-юни 2019 г. стокообменът между България и Армения възлиза на 19,576 млн. щ. долара, от които 18,343 млн. щ. долара е българският износ за Армения. Износът ни за периода е нараснал с 53% в сравнение със същия период на 2018-а. Вносът от Армения бележи ръст от 470% и възлиза на 1,233 млн. щ. долара.

В хода на разговора бе обсъдено също двустранното сътрудничество в областта на културата, науката и образованието, развиващо се на базата на двустранни документи. На тази основа се осъществява също академичен обмен на студенти. Друг акцент от срещата на двамата премиери бяха туристическите връзки между България и Армения, за чието развитие помага географската близост между двете страни, сходния бит, религия и култура.