В Пътна полиция са притеснени от зачестилите катастрофи, причинени от шофьори без опит

0
87
Инспектор Лъчезар Близнаков от Пътна полиция

От началото на годината до днес в страната са станали над 170 тежки пътни произшествия с 13 загинали и над 200 ранени

От началото на годината правят впечатление тежките катастрофи, предизвикани от водачи с малък опит за волана, каза днес пред журналисти инспектор Лъчезар Близнаков от Пътна полиция, цитиран от „Дневник“.

Последният случай е от ранните часове на деня днес, когато 18-годишна жена, с едва половин година стаж, губи контрол над автомобила си и катастрофира. Тежко е ранена сестрата на жената. За 6 месеца водачът има четири нарушения. Проверка след инцидента открива употреба на амфетамини, допълни Близнаков.

Той припомни и случай от уикенда, при който 19-годишен водач самокатастрофира на пътя Плевен – Троян, пада в пропаст и загива, като е открит два дни след инцидента.

От Пътна полиция съветват родителите да пътуват с децата си в първите месеци след взимане на книжка, за да се уверят, че са достатъчно подготвени. Според инспектор Близнаков много са факторите точно новите шофьори да допускат тежки инциденти, но основният е липсата на дисциплина.

От полицията обръщат внимание, че въпреки липсата на сериозни снеговалежи пътищата са коварни, защото в сутрешните и вечерните часове може да има поледици. Друг проблем са мъглите, с които малко шофьори се съобразяват.

От началото на годината до днес в страната са станали над 170 тежки катастрофи с 13 загинали и над 200 ранени. Три от жертвите са в ударен от влак на прелез край Сливен автомобил. Той е преминал при спусната бариера. Шофьорът на колата има 8-годишен стаж и документирани над 80 нарушения.

Това останало от колата след удара на влака. Снимка: МВР