Тест по пътна безопасност за учениците в 7-и клас

0
14
ваканция
Снимка: архив

Ще се прави през първия срок на учебната година

Учениците в 7 клас няма да полагат изпит по пътна безопасност. Говорим за анкетно проучване, тест, който да се случи в рамките на първия срок на учебната година. Ние сме наясно, че децата са изключително натоварени и заети. Това заяви пред bTV председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата” Малина Крумова.

Тя обясни, че новите предложения са част от цялостна концепция, която да създаде общество, запознато с безопасността на движението и да създаде възпитани участници в него.

Освен анкетното проучване в 7 клас, сред предложените нововъведения са кандидат-шофьорите да имат увеличаване на часовете за кормуване, шофиране в тъмната част на денонощието, както и на оживен булевард. По думите на Крумова безопасността на движението е обща отговорност за всички. „В случая говорим не само за знания и умения, а и за мотивация, възпитание и поведение – за една комплексна култура за безопасност на движението”, подчерта тя.

Според нея шофьорският курс е практически елемент на обучение, който трябва да започва от най-ранна детска възраст и да продължи дори след получаване на свидетелството за управление на МПС. Крумова уточни, че и в момента има утвърдена програма за преподаване на пътна безопасност от 1-и до 12-и клас. Освен това смята, че е ключово да се погледне как тази програма се преподава и дали включва достатъчно практическа част, така че децата да я усвоят по-лесно.

Експертът отбеляза, че в рамките на ЕС се говори за концепция, която включва преподаването на пътна безопасност чрез други предмети като математика и физика. „Безопасността по пътищата може да бъде интегрирана в задачи, за да бъдат разбрани от учениците”, допълни тя. По думите ѝ дали безопасността по пътищата ще стане предмет в училищата у нас е въпрос на много разговори.