Гечев, затвори си устата, нахалнико! Смърди на фалити и инфлация

0
1890
Правителството на БСП с Жан Виденов и Румен Гечев доведе страната до хиперинфлация, зърнена криза и банкови фалити в средата на 90-те. Снимка: Капитал

Депутатът от БСП разчита на къса памет

Невелин Ганчев

„Българската банка за развитие ще решава проблемите на частни банки. Откъде накъде?! Наглеци!“. Това каза депутатът от БСП Румен Гечев онзи ден по повод решението на правителството да придобие акции от Първа инвестиционна банка, за да бъдат изпълнени изискванията за приемане в чакалнята на еврозоната по отношение на банковата ни система.

Дебелоочие, нахалство, гьонсуратлък. Има ли малко срам Румен Гечев, или разчита на къса памет. Всичко помним. Затвори си устата, нахалнико. Смърди на фалити и инфлация.

Твърде нагъл човек трябва да си, когато правителството, на което си бил вицепремиер, е фалирало държава и народ, довело го е до просешка тояга преди години, сега да търсиш кусури. Вместо да е поне 10 г. в раиран костюм и да е написал поне 5 трактата за правата на затворниците, мистър Гечев се върна в политиката и се изживява като последна инстанция.

През 1995-97 г. този перко пак така говореше бързо и с апломб, уж много разбира, а спестяванията на огромното мнозинство българи от няколко хиляди лева станаха по няколко лева за 2-3 месеца заради трицифрената инфлация тогава.

Журналистите го наричаха Гумен Речев. През 1987–1991 г. той е секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност с псевдоним Економов. 1995–1997 година Гумен вече е вицепремиер и министър на икономиката в печално известното правителство на Жан Виденов, което докара масови фалити на банки и невиждана инфлация, която стопи парите на хората. 15 банки бяха обявени в несъстоятелност за половин година. За по-малко от два месеца цената на един долар от 500 стана 3000 лв., а инфлацията стигна 300%. Погром за държава и население.

Управленията на БСП по презумпция се свързват с банкови фалити. През 2014 г. при правителството на Орешарски, доминирано от БСП, фалира КТБ и това разтресе държавата. Тогава Гумен Речев беше депутат от мнозинството, дори зам.-председател на парламентарната икономическа комисия. И пак раздаваше акъл.