Иманяри източват езеро, за да търсят съкровища

0
34
Пещера Водницата

Иззеха от тях над 200 културно-исторически ценности

Специализирана операция по противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности е проведена на 3 март на територията на Плевенска област, съобщиха от полицията. В землището на село Петърница – защитена зона, полицаите са задържали двама мъже в момент на източване на езеро в близост до пещера Водницата с цел незаконно търсене на културно-исторически ценности.

Установена е самоличността им – 58-годишен мъж от село Крушовица и 49-годишен от село Петърница. При извършения оглед са намерени два гумени маркуча, вакуум помпа, метална водопроводна тръба и други технически средства и вещи, имащи отношение към престъпната им дейност.

В хода на процесуално-следствените действия от домовете на задържаните са иззети 202 метални къса, монети, фибули, гривни, пръстени и други предмети с различна форма и размери, носещи белезите на движими културно-исторически ценности, глинена делва с височина 46 см, металотърсач, кислородна бутилка, водолазни очила, водолазен костюм, прави лопати и кирка, газов пистолет, нерегистриран по надлежния ред.

Двамата мъже са в полицейския арест за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по документирането му продължава под надзора на прокуратурата.