Прокуратурата даде на съд бившия кмет на Варна Иван Портних за замърсяването на езеро

0
49
Иван Портних

Подсъдими са и двама служители на проектантска фирма

Прокуратурата във Варна е внесла обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията.

Обвинени са трима, сред които е бившият кмет на Варна Иван Портних. От него се търси наказателна отговорност за това, че е допуснал да бъдат замърсени морските води, което е довело до немаловажни вреди на околната среда, съобщават от пресслужбата на институцията, цитирана от „24 часа“.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева.

На бившия кмет на морския град е повдигнато обвинение и че като длъжностно лице, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението на възложената му работа и от това е последвала значителна повреда в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор. Останалите обвиняеми за инцидента са Ботьо Т., управител на компанията, наета за консултантски, проектантски и инженерни услуги.

Обвинение е повдигнато и на Цветанка Б. от същото дружество, която е била един от членовете на държавната приемателна комисия, установила годността за ползване на проекта „Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския район „Аспарухово“ в помпена станция и транспортиращ тръбопровод“.

Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвинение за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, за която наказанието е „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Досъдебното производство е образувано през 2020 г. по описа на Националната следствена служба. Внесените в съда материали от разследването са 114 тома.

Предстои делото да бъде разпределено на съдебен състав от Окръжен съд – Варна и да бъде насрочено разпоредително заседание.