Радев оскверни паметта на Апостола

0
888
Цвета Караянчева

Мерзостта стигна нечувани до днес висоти, написа зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев

„Разделението на нацията, за което Румен Радев работи вече трета година в президентството, тази вечер даде отровните си плодове пред паметника на Апостола. С освирквания и грозни дюдюкания неколкостотин човека, поведени от президента, оскверниха по безподобен начин паметта на Левски в ден, когато уж трябваше да сме единни в преклонението. Неее, няма да допуснем политизация, кълняха се вчера организаторите на шествието от „Дондуков“ 2 до паметника. Защо ли никой не беше изненадан, когато екнаха режисираните скандирания „Мафия“ и „Радев“?“, написа във фейсбук председателят на парламента Цвета Караянчева.

„Заради нечии болезнени амбиции и дребнаво озлобление доведената тълпа оскверни демонстративно историческата ни памет, последните останали нишки патриотизъм,

които ни обединяват, и в крайна сметка – паметта на Апостола на свободата. Защото на някои им беше по-важно да разчистват лични сметки и да бълват омраза, вместо да преклонят глави пред една от последните ни останали национални икони.
„Разделяй и владей“ е една от най-циничните политически максими през вековете“, пише Караянчева.

„Тази вечер президентът Радев доказа, че няма да се поколебае да дълбае разделителни линии дори пред паметника на Левски. Обаче втората част, поне тази вечер, за негово съжаление, му се изплъзна. Защото тази вечер демонстрира също, че той не знае какво е тълпа и няма идея как да я контролира. Явно на този етап стратегията му ще е да руши. Да пали фитила, независимо какво ще изгори. Да гори там Левски, да гори националното самосъзнание, да горят последните мостове на единството на българите… Ясно е как историята ще запомни този поход срещу душата на нацията. Но това е в бъдещето. Така, както сме тръгнали, повече трябва да се боим за утрешния ден“, пише Караянчева.

„Г-н Радев,
Аз се гордея с моя народ, с България, която помни и почита делото на Апостола на свободата, с нашите предци, които ни показаха смисъла на думата „свобода“.
Срам ме от Вашите думи, г-н Радев, с които осквернихте подвига на най-великия българин, за да подпомогнете партийните дела на #БСП .  Българската история и героични личности са повече от опорни точки за Вашата реч, повече от личните ви амбиции, по-силни и истински от #БСП – Вашата партия- носителка. Ние, българите, имаме идеали – в името на бъдещето на България.
Идеали – далеч от партийния Ви „огън“ , опозиционно лидерство, омраза и двуличие.
Днес се прекланяме пред Васил Левски, който казва след Общото събрание в Букурещ през април 1872 г.:

„Заклевам се пред нашето отечество България, че ще изпълнявам точно длъжността си“. Познати ли са Ви тези думи, г-н Разединител на нацията , написа във фейсбук шефката на правната комисия Анна Александрова

Анна Александрова

Васил Левски не е нито на БСП, нито на Румен Радев. Левски е част от българската национална идентичност. Той е обединяваща фигура, от която всички имаме нужда. Румен Радев опита да превърне днешната дата в дата на разделение. И тук политическата му неграмотност не може да бъде оправдание.

Днес Радев се изяви като предводител на агитката на БСП и ще остане такъв до края на мандата си, е коментарът на депутат Тома Биков.

герб
Тома Биков

„Мерзостта стигна нечувани до днес висоти. Едно е сигурно –

за тези хора и Левски дори не е достатъчно свят, че да се посвенят да не го употребят по най-безсрамен начин“, коментира зам. външният министър Георг Георгиев.

ес
Георг Георгиев. СНИМКА: БНТ