6 млн. лв. отиват за бонуси на медици и инспектори, които се борят с коронавируса

0
19
Кирил Ананиев

Около 3900 души ще получат по 1000 лв. допълнително възнаграждение за март

2 600 000 лева ще струва допълнителното възнаграждение за лекарите, медицинските сестри, лаборантите на първа линия, които се борят с коронавируса за месеца. Освен това пари ще получат и служителите на РЗИ и Спешната помощ, които също водят непосредствена битка със заразата. За техните бонуси трябва да бъдат изплатени за месеца 3,4 милиона лева за март.

Допълнителните средства, които ще получат, са в размер на 1000 лева.

За да им бъдат изплатени, по сметките на техните работодатели ще бъдат преведени по 1537 лева за всеки от тях, защото към сумата влизат и осигуровките и данъците.

Те са от 34 лечебни заведения в страната, става ясно от писмен отговор на въпрос на депутата Надя Клисурска от БСП на здравния министър Кирил Ананиев. След като парламентът взе решение да не заседава в периода на извънредното положение, парламентарният контрол е само писмен.

В болниците, в които има настанени до петима пациенти с коронавирус, допълнителните средства ще получат 40 души медицински и немедицински персонал за месец.

В лечебните заведения с до 10 болни от COVID-19, бонусът ще е за 70 медици, а там където пациентите са над 10, допълните пари ще са за 100 лекари, сестри, лаборанти.

Пари ще има за служителите на Спешната помощ и за тези от регионалните здравни инспекции, които са участвали пряко в дейности по установяване на пациенти с коронавирус или със съмнение за този тип заболяване.

За тях ще бъдат похарчени 3,4 милиона лева, като допълнителни възнаграждения ще получат около 2200 души.

Служителите от РЗИ, които ще получат бонус, трябва да са давали 24-часови дежурства на КПП с измерване на температурата на пристигащите пътници, вземане на клинични проби за тестове на лица, поставени под карантина и на медици, грижили се за болни с доказано наличие на COVID-19.