Адвокатът на Кирил Петков – председател на парламента

0
669
Никола Минчев

Назначен е като служител в “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”. Никола Минчев взимал по 140 евро на час като консултант на ББР. Кантората получавала 8400 евро на месец

Шефът на новия парламент Никола Минчев е консултирал лидера на ПП “Продължаваме промяната” Кирил Петков в качеството му на бивш служебен министър на икономиката за дейността на Българската банка за развитие (ББР), пише „Труд“.

Той е бил нает като служител на адвокатската кантора “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”. Кантората е получавала 8400 евро на месец, а ангажираните с работата адвокати са взимали допълнително по 140 евро на час, съобщи още през юли депутатът от 46-то Народно събрание Десислава Атанасова. Тогава бившият служебен министър Кирил Петков обяснява в парламента, че се налагало да се наемат външни експерти при това заплащане, защото юристите на ББР напуснали при направените от него промени в ръководството на банката. Докато течал конкурс за юрист на финансовата институция, била наета кантора, обяснява през юли Петков. Без да уточнява защо 45 дни не са достатъчни за провеждане на конкурса и кое налага месечна такса за обслужване на банката при условие, че на адвокатите се плаща допълнително на час за работата, която са им възложили.

Припомняме, че без да има законово право, Кирил Петков се представя за министър на икономиката още преди да е излязъл указ за назначаването му на поста от президента Румен Радев и депозира документи в БНБ, с които иска одобрение на нови членове на Надзорния съвет на ББР. В депозираните документи се декларират отново неистини, като се цитират несъществуващи и невзети решения от действащия към момента надзорен съвет. През целия юни Кирил Петков се произнася в качеството си на едноличен собственик на капитала на ББР АД с протоколи, касаещи органите на управление и контрол на банката. Нито един от протоколите няма официални реквизити, има подозрения, че някои документи са антидатирани.

Работата с Кирил Петков е и трамплинът на корпоративният адвокат – 34-годишният Минчев, до председателското кресло в парламента, на което са общественици и политици от ранга на Антим I, Петко Каравелов, Тодор Икономов, Стефан Стамболов, Захарий Стоянов, Димитър Петков, Драган Цанков, Иван Евстатиев Гешов, Стефан Савов и други достойни българи.

Първата му публична проява е на 19 септември, когато Кирил Петков и Асен Василев представиха за първи път “Продължаваме промяната”. След това той е водач на листите на ПП за Пернишкия многомандатен избирателен район.

Минчев е завършил право в СУ “Св. Климент Охридски”, след което работи в “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”.