Дует „Харвард“ – с тежка фейк пропаганда покрай кредитите за малки фирми

0
214
Кирил Петков и Асен Василев Снимка: фейсбук

Тунинговали са нещо старо, но са го превърнали в удобен инструмент за лобизъм, прикрит с фалшиви новини

Zonanews.bg

Служебните министри на финансите и икономиката Асен Василев и Кирил Петков представиха вчера схемата за бизнес кредити без обезпечения, които ще бъдат гарантирани от държавата. Забележете – и двамата заявиха, че тези кредити ще се отпускат без обезпечение. Гаранциите щели да се издават от Фонда на фондовете, а заемите да се отпускат от търговските банки.

При запознаване с детайлите по този казус разбираме, че двамата министри са пуснали на макс „фабриката за фалшиви новини“. Казано иначе – Асен Василев и Кирил Петков не са приятели на истината. Защо това е така? Оказва се, че ключовото условие за получаване на финансиране е собственикът или някой от собствениците на фирма-кандидат за заем да влезе като съдлъжник със задължение да изплаща кредита като физическо лице.

Това е неприкрит, жесток лобизъм в полза на банките, тъй като те получават двойно обезпечение на раздадените кредити – от една страна от държавата, а от друга от собственика като физическо лице. Освен това не е съвсем нова мярка. Дует „Харвард“ са тунинговали нещо старо, но са го превърнали в удобен инструмент за лобизъм, прикрит с фалшиви новини.

Както всичко при хунтата на Радев – нищо не е такова, каквото ни го представят или каквото изглежда.