Глобяват фирми в София, закъснели в почистването на първия сняг

0
11
Снимка: архив

Снежна покривка натрупа в Западна и Северна България

На терен са всички екипи, 178 почистващи машини и всички екипи на Столичния инспекторат. Продължава почистването, каза на извънреден брифинг кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ приоритетно се почистват улиците, откъдето преминава градският транспорт.

„Имаме един закъсал автобус на бул. „Симеоновско шосе“. Всички коли на градския транспорт се движат при зимни условия. Започва почистването на спирки и на подходи към подлези“, допълни Йорданка Фандъкова.

Временно беше спряно движенето на трамваите през пл. „Македония“ поради скъсана контакто-кабелна мрежа.

Фандъкова добави, че със сигурност ще има санкции за фирмите, особено за фирмата, която почиства районите „Триадица“, „Младост“ и „Витоша“. „Имат техниката и солите, но поради някаква причина имат лоша организация“, каза Фандъкова.

„Има 4 сигнала за паднали дървета, които са обработени. Всички трасета са проходими“, добави тя.

Пътищата към Витоша са затворени за автомобили без вериги и за градския транспорт, тъй като има снежна покривка между 30 и 40 см, каза Красимир Димитров, директор „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община, пред бТВ. Той добави, че по обяд вероятно ще бъдат обработени пътищата към планината и ще бъдат отворени отново. „Важните задачи сега пред почистващите екипи е да тръгне трафикът“, каза Димитров.

Минималните температури в Софийско ще са около нулата, до 12–13 градуса по Южното Черноморие. В Източна България след обяд валежите ще отслабват и спират, най-късно вечерта в североизточните райони. Ще продължи да духа умерен северозападен вятър.

Жълт код е обявен за 18 области в страната за силен вятър, в Западна, Централна и Северна България е обявен жълт код и за снеговалежи.

Очаквана снежна покривка за Софийско е от 3-5 cm в ниската част на софийското поле до около 15-25 cm в планините в близост до София. В Северна България очакваната снежна покривка е до 5-10 cm и в комбинация с умерен вятър ще има условия за навявания. В сряда ще има разкъсана облачност, валежи не се очакват, а максималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса.