Шофьорът, прегазил 15-годишно дете в София, карал с 88 км/ч при ограничение 30 км/

0
154
Петър Тодоров Снимка: БНТ

Съдът го остави в ареста

Страшно много съжалявам за случилото се, каза в съдебната зала 37-годишният Петър Тодоров, обвинен за тежката катастрофа в центъра на София, при която 15-годишно момче беше убито на пешеходна пътека. Съдът остави в ареста обвиняемия, като решението подлежи на обжалване.

В съдебната зала стана ясно, че според техническа експертиза Тодоров се движел с 88 км/ч. Според свидетелски показания шофьорът дал газ, за да мине пред пешеходеца и не направил опит да спре или да подаде някакъв светлинен или звуков сигнал. Не се съобразил и с това, че вози 4-годишно дете в автомобила.

И дрегерът, и кръвната проба на шофьора показаха 2,1 промила алкохол. След инцидента стана ясно, че шофьорът е имал 5 предишни нарушения на пътя, едното от които отново за шофиране в нетрезво състояние.

След поредната смърт на пътя протестиращи снощи се събраха пред Министерството на вътрешните работи, в близост до мястото, където беше прегазено 15-годишното момче. Те настояват за справедливост и по-строг контрол на пътя.

Междувременно премиерът свика извънредна среща по проблемите на пътната безопасност в Министерския съвет. В нея освен институциите, които имат отношение по темата, бяха поканени и представители на прокуратурата, Националното сдружение на общините, Столичната община, народни представители и родители на загинали в катастрофи. Беше обещано и да се работи за допълнителни законови промени и мерки, с които да се спре чувството за безнаказаност сред нарушителите на пътя./БНТ