И София вече е в червената ковид зона

0
44
Проф. Николай Витанов

На повърхността има разведряване, но в дълбините нещата не са на добре, анализира проф. Витанов

„София град влезе в червената зона. Това не е добре“, написа математикът проф. Николай Витанов във фейсбук.

„Картата на риска по нашата методология също показва начало на негативно развитие. Виолетовото расте. В тези области човек вече трябва да е по-внимателен. От друга страна, по време на пиковите стойности на предишните две вълни, тази карта беше изцяло виолетова. Което показва, че обстановката може и да не е спокойна, но още не е много лоша“, отчита още той.

Според него прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост е от червена по-червена. „Там друг цвят скоро няма да видим“, предупреди той.

„Базовото репродуктивно число днес е 1.118. Под 1.3 е, обхватът на заразата продължава да се разширява, но вие не сте изненадани“, пише още Витанов.

„Писах, че ще имаме глътка въздух (а не цяла цистерна с кислород). На повърхността има разведряване, но в дълбините нещата не са на добре“, смята той.

„Броят на регистрираните смъртни случаи почти не расте, а смъртността се увеличава доста. Изводът е, че може и да сте със симптоми и да не се регистрирате като болен, но математиката ще хване този процес“, пише Витанов.