Борисов инспектира строителството на „Балкански поток“

0
12
Снимка: МС

Правим много добри инвестиции за бъдещето на България, казва премиерът

„Правим много добри инвестиции за бъдещето на България – в следващите десетилетия да играе ключова роля в газоразпределението и преноса на Европа“. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на строежана  компресорна станция „Расово“, която е част от проекта за разширение на газопреносната ни инфраструктура от турската до сръбската граница, става ясно от видео в неговия фейсбук профил

По думите му трите компресора, които се поставят, са най-качествените възможни и дават възможност за пренос на газ от всякакъв произход.

„От Турция, Гърция, Румъния, Русия да потекат през нашите газови магистрали. С тази компресорна станция и тази при Провадия можем да увеличим капацитета на „Балканския поток до 20 милиарда, сега е 15, така, че гръцката връзка ще може не само да обслужва България, но и да диверсифицира газ нагоре по цялото трасе“, заяви премиерът.

„Усилено напредва строителството на КС „Расово“, която е част от проекта за разширение на газопреносната ни инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница. Това е една от двете компресорни станции, които ще служат за повишаване на налягането по трасето на „Балкански поток“, другата е „Нова Провадия“. Площадката на КС „Расово“ е с площ около 120,7 декара. На нея освен три газотурбокомпресорни агрегати ще бъдат разположени и административна сграда, производствени и обслужващи сгради“, написа още Борисов.