Българи с пробив в разработка срещу коронавируса

0
44
Димитър Димитров Снимка: Micar21/Личен архив

Тестове в САЩ и Франция са показали неочаквани резултати

Българската компания за биотехнологии Micar 21 прави сериозен пробив в биологични тестове на лекарствени молекули, които могат да помогнат за решаване на глобалната криза с коронавируса.

За Vesti.bg и Вдъхновените един от основателите на компанията – Димитър Димитров, разказва повече за откритието и за бъдещето на биотехнологията и медицината. Заедно с доктор Филип Фратев преди 4 години Димитър основава компания, която произвежда лекарствени молекули.

Филип Фратев

„Всяка генетична мутация е асоциирана с определена болест. Тя има „джобове“. Представете си го като ключалка. Това, което ние правим, е да се опитаме да намерим най-малката молекула, която е като ключ – да влезе в тази ключалка и да „щракне“, да затвори мутацията. Така да лекуваш болестта.“

Компанията на Димитър и Филип създава тези молекули от нулата. „Отначало те са около един милиард, нашата цел е да ги сведем до 5-10 и да открием коя точно от тях работи“, разяснява още Димитър.

Това е и стратегията, която се оказва работеща по време на биологични тестове, които те провеждат в САЩ и Франция. Разработката им може да повлияе на COVID-19.

„Самият вирус гледа да „влезе“ в клетката, като се замаскира. В случая това, на което трябва да въздействаш, е CCR5 протеини, които са ключови за имунната система. Те затварят достъпа на вируса до определените клетки. Нашата разработка е комбинация между протеините CCR5 и CCR7, който пък засяга метастазите. Благодарение на тях можеш да кажеш на имунната система да разпознае COVID-19 и да не го пусне. След това – тя сама може да си свърши останалото“, обяснява Димитър и допълва: „Вкарахме екипа в мислене как можем да атакуваме COVID-19, опитахме да направим много малка молекула и да атакуваме.

Thermo Fisher Scientific’s SelectScreen и от EuroFines са лаборатории, намиращи се в САЩ и Франция. Там се извършват биологичните тестове, дават обещаващи резултати, че молекулите, разработени от българската компания, се „връзват“ добре със съответния протеин и валидират тестове, проведени с COVID-19. „Тези „полеви“ резултати са само първата крачка от още много изследвания“, обяснява Димитър и разказва: „Предстоят още предклинични и клинични тестове“.

Целта на българите, след като всички тестове са готови, е да „смалят“ лекарствената молекула до размер, който да позволява тя да бъде трансформирана в лекарство за перорално приложение.

Разработките за екипа на Димитър и Филип предстоят, но те имат още визии за бъдещето и медицината. В момента работят по още интересни проекти, които включват изкуствен интелект, който да свежда милиардите лекарствени молекули до минимална бройка, което в перспектива може да помогне за по-бързата разработка за лекарствени продукти.

Друго предизвикателство, за което те в момента свикват екип от учени, е свързано с рака на гърдата. „Искаме да идентифицираме 110 генетични мутации, които са отговорни за рака на гърдата. Искаме да намерим 110 лекарствени молекули, които да отговарят за всяка една от тези мутации. Това би променило коренно лечението – ако пациент е диагностициран със заболяването, си прави ДНК-тест, вижда коя точно мутация трябва да се третира и за нея се дава съответната доза – това е прецизната медицина.“

Димитър обаче обяснява, че докато това се случи, ще минат поне 5 или 10 години. В момента те продължават тестовете на разработката за COVID-19 и не спират да вярват, че бъдещето е на науката и на хората, които инвестират усилията си в нея.