Ето го руският шпионин- казва се Владимир Русяев

0
2003
Владимир Русяев (крайният в ляво) на 9 май в Стара Загора. СНИМКА: /stzagora.net

Той е офицер от ГРУ, твърди украинска медия

Първият секретар от руското посолство в София, който българското външно министерство обяви за „персона нон грата“ заради шпионаж се казва Владимир Русяев. Това съобщава украинският сайт obozrevatel.com.

В материал посветен на „лова на руски шпиони в България“ журналистът Игор Соловей твърди, че Русяев е заемал пост в руското посолство в София, който традиционно се ползва от руското военно разузнаване-ГРУ за прикритие. Според разследването на Соловей Русяев е сменил на поста друг офицер от ГРУ в посолството в София Александър Горенков.

Владимир Русяев на 9 май в Стара Загора. СНИМКА: stzagora.net

Пред приятели Русяев никога не е крил своята съпричастност към ГРУ, особено по приемите в посолствата на приятелски страни, където се трудят много негови съкурсници от военните училища, пише obozrevatel.com. Русяев е участвал в много мероприятия на руското посолство в България, но няма негови снимки, пише авторът. Последните му изяви са били детски танцов фестивал през август и лекция в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 21 октомври т.г. на тема: „Практически аспекти на дипломатическата кариера“.

Оказа се, че снимки на офицерът от ГРУ Русяев в България все пак има. Той присъства като официално лице на празнуването на „Деня на победата“-9 май 2019 година в Стара Загора. “Тази победа стана възможна благодарение на единството на народите и държавите по света“, казва пред русофилското сборище Русяев, цитиран от сайта stzagora.net. Там офицерът от ГРУ под прикритие е и сниман.

На сборището присъстват членове на Движение „Русофили“ , членове на БСП и депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Драгомир Стойнев на русофилското сборище със шпионина дипломат в Стара Загора. СНИМКА:/stzagora.net

За случая с първия секретар на руското посолство в София уличен в шпионаж се разбра в понеделник, когато от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година. Срещал се на конспиративни срещи с български граждани и събирал класифицирана информация за държавата, ЕС и НАТО. Давал им пари, сред клиентите му бил даже ръководен служител. Засега имената на дипломата и държавния служител не са обявени официално от българските власти.