На Путин може да си доверено лице, но на Ердоган – не. Защо?

0
814
Радев и Путин

Озлобен, защото ДПС, което го подкрепи преди 4 г., сега му отказва подкрепа, Радев направи огромен гаф

Невелин Ганчев

Радев каза вчера, че Борисов е доверено лице на турския президент Ердоган. Представяте ли си – президент на една държава използва името на президента на съседна приятелска страна, за да уязви премиера на собствената си страна. Използва Ердоган като плашило, като символ на нещо лошо, опасно за България.

Как ще се срещне и разговаря президентът Радев с президента Ердоган утре, ако се наложи.

Българският държавен глава първо говори, после мисли и това вече е ясно на всеки, но все пак има и съветници, които не е лошо, заради интересите на родината ни, да му напомнят някои неща.

Турция е държавата, с която България е била винаги в много добри отношения през последните 140 г. Турция преглътна Съединението, за разлика от Русия. Турция призна независимостта на България и беше наш съюзник през Първата световна война. Турция беше в добри отношения с България по времето на цар Борис III и Ататюрк и дори по времето на комунизма – Бай Тошо се прегръщаше и целуваше с всички турски президенти до преименуването на българските турци.

Проблеми с турската държава България никога не е имала и в демокрацията при всички правителства. Търговският стокообмен с Турция постоянно нараства. Тя никога не е изтъквала териториални и каквито и да било претенции към нас. Турция е наш съюзник в НАТО за разлика от Русия. А за доброто отношение на турците към българите съм се уверявал лично, когато съм ходил в тази страна. Нещо повече, израснал съм сред турци и ги уважавам.

Радев е проводник на руски интереси, избран е за президент с благословията на Путин и КГБ. Да видим отношенията ни с Русия през последните 140 г. Русия не призна Съединението и насъскваше султана да окупира Южна България, подкрепи Сърбия да ни нападне, после подкрепи Сърбия и Гърция в Междусъюзническата война и воюва срещу България през Първата световна война.

Болшевишка Русия постоянно подклаждаше напрежение в царска България чрез своите български агенти, организираше „въстания“, метежи и терористични акции.

После ни окупира, наложи ни тоталитарен режим на управление и спря развитието на страната ни за десетилетия напред. Още берем плодовете на „освобождението“ през 1944 г.

Русия по времето на демокрацията винаги е водила тиха, подмолна война срещу опитите на родината ни да се интегрира в ЕС. Доскоро тя продаваше на България най-скъпия газ. Миналата година бяха изгонени няколко руски дипломати за шпионаж. Нямам спомен това да се е случвало с турски дипломати.

Ердоган бил диктатор според някои, ами Путин какъв е. Ердоган поне не трови сънародниците си с новичок. Кметовете на най-големите турски градове са от опозицията, тя има голямо представителство в турския парламент – спечели над 40% от гласовете на парламентарните избори. А дали е така в Русия.

Да, Борисов има неформални, приятелски отношения с Ердоган. Но какво лошо има в това. Така понякога проблемите се решават по-бързо. Нали е от полза за националните интереси.

Озлобен, защото ДПС, което го подкрепи преди 4 г., сега му отказва подкрепа, Радев направи огромен и недопустим дипломатически и политически гаф, въвличайки Ердоган в болните си амбиции за повече власт.