Бранеха ли военните около Румен Радев осъден за убийството на Чората ?

Осъденият бивш антимафиот бе основен автор в списание "Сигурност"

0
3164
чората
Погребението на Ангел Димитров-Чората.

Мирослав Писов бе под крилото на политофицера о.з. ген. Стоимен Стоименов

Стефан Ташев

Решението на Върховния касационен съд не е съдебно, а политическо. Това обяви тази сутрин по Нова телевизия о.р. майор Мирослав Писов, който заедно с други четири бивши антимафиоти от Благоевград бе осъден окончателно на 7 години затвор за убийството на Ангел Димитров-Чората в Благоевград през 2005 година. След 14 години дела, осъдителни и оправдателни присъди, ВКС се произнесе окончателно по делото.

Преди това България бе осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург от семейството на Чората. Според съдиите в Страсбург българската държава е нарушила разпоредби от Европейската конвенция по правата на човека-право на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение.

След това решение родителите на Димитров получиха 50 000 евро обезщетение през 2015 година. По тази причина главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ВКС делото да бъде възобновено, въпреки че върховните магистрати оправдаха окончателно петимата благоевградски антимафиоти през 2011 г.

Именно след подновяване на делото Писов и колегите му получиха по 7 години затвор.

Какво се случи преди 14 години ?

На 26 октомври 2005 година банкерът Емил Кюлев е разстрелян докато чака на светофар в колата си на бул. „България“, правителственото трасе, сутринта. По времена разстрела в столичен хотел министрите на вътрешните работи и правосъдието в кабинета на Тройната коалиция Румен Петков и Георги Петканов дават пресконференция за успехите на България преди влизането й в ЕС. Брифингът е прекъснат след съобщението за убийството на Кюлев.

чората
Убийството на Емил Кюлев на булевард „България“.

Все пак убитият банкер е спонсор на НДСВ, БСП и президента Първанов. Убийството има огромен ефект.

Заради това Румен Петков разпорежда масирана полицейска операция в цялата страна под името Акция „Респект“. По улиците са изкарани всички униформени полицаи, жандармерия и барети. Започват проверки по заведения, арести и пътни блокади. Акцията стартира на 27 октомври.

На 10 ноември вечерта петима антимафиоти от РДВР-Благоевград, ръководени от майор Мирослав Писов атакуват пред дома на приятелката му криминалния герой от града Ангел Димитров-Чората. Окован с белезници Чората оказва съпротива при задържането му, но малко по-късно умира.

чората
                        Ангел Димитров-Чората

На другия ден пресцентъра на МВР съобщава официално, че Димитров е починал от сърдечна недостатъчност, защото е бил дрогиран.

Два дни по-късно обаче на погребението му става скандал. Когато докарват ковчега за опелото и го отварят семейството на Димитров вижда, че цялата му глава е в рани от предполагаем побой, което тотално опровергава обявеното от МВР. Военна прокуратура започва разследване срещу петимата антимафиоти от РЗБОП-Благоевград- Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Иво Иванов и Борис Механджийски. Заради убийството на Чората оставка подаде шефът на РДВР-Благоевград Богомил Янев, а акция „Респект“ бе скоропостижно прекратена.

На три инстанции антимафиотите получиха общо 82 години затвор, но накрая ВКС ги оправда през 2011 година.

чората
Подсъдимите по делото Чората.

Според запознати четиригодишното мотаене на делото, след подновяването му, се дължи на политическия чадър над майор Мирослав Писов, който му е оказва от бивши военни, ченгета от ДС и генерали, сега групирани около президента Румен Радев и неговите бъдещи политически проекти, за което Breaking.bg вече писа. Писов е под крилото на о.з. ген. Стоимен Стоименов.

Стоименов е политофицер от БНА, работил в отдел „Военен“ на ЦК на БКП, зам.-началник на Разузнавателното управление на Министерството на народната отбрана (РУМНО). Преди това е завършил Военнополитическа академия „Ленин” в СССР. Политкомисар, незнайно защо назначен за съветник на президента Росен Плевнелиев и освободен през 2013 г.

чората
Стоимен Стоименов

През 2008 г, след постановяването на първите осъдителни присъди за петимата-общо 82 години, се сформира Обществен комитет за защита на осъдените за смъртта на Чората. Зам.-председател на комитета е ген. Стоимен Стоименов. Участниците в него твърдят, че полицаите са натопени, а експертизите на съдебните медици по делото манипулирани.

Стоименов обещава да организира „алтернативен процес“, за да докаже невинността на полицаите.

Под крилото на бившия генерал Мирослав Писов се оказа в структурите на БРОД за България, пропрезидентската структура на ексвоенни и ченгета от ДС, криеща се зад комитет „Единение“ на интелектуалци. Те са групирани около списание „Сигурност“ на Лазар Мурджев, син на бившия телохранител на Людмила Живкова Димитър Мурджев. В това списание Писов е основен автор.

радев
Челната страница на списание „“Сигурност“. 

Той е член на „Конфедерацията на обществените организации в сигурността и отбраната“-КООСО, която образува гръбнака на БРОД за България с организацията ЦИАРЗС Център за изследване на асиметричните рискове и заплахи за сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския регион (ЦИАРЗС в ЮЕ и ЧР).

Може би близостта с кръга около президента Радев дава на Мирослав Писов един финансов бонус. На 26 юни 2017 година военният министър Красимир Каракачанов отговаря на въпроси от парламентарния контрол.

Новосъздадена фирма е получила близо 13 хил. лв. за пътуване на българска делегация до Република Того в мандата на служебното правителство, обявява Каракачанов.

От изнесената информация става ясно, че в мандата на служебния кабинет е било подготвено пътуване на делегация, което обаче не е осъществено поради смяната на властта. Сключеният договор е с фирма „Таргет ТТИ – ОПС“ ЕООД, която е регистрирана само месец преди да бъде осъществено планираното пътуване.

Обикновено посещенията на български официални лица зад граница се осъществяват от дирекциите за протокол и връзки с обществеността. В този случай обаче дейността е преотстъпена на частна фирма и очевидно без обявяването на обществена поръчка, тъй като исканата сума не влиза в обхвата на Закона за обществените поръчки.

От отговора на Каракачанов става ясно също, че „Таргет ТТИ – ОПС“ ЕООД е подписала с военното министерство договор, според който е имала задълженията да разработи програма за официалното посещение в Того и логистичен план на посещението, както и да съдейства за издаването на визи. А също така и:

Изпращане на писма, имейли, запитвания и други официални документи във връзка с официалното мероприятие; Проучване, избиране и резервиране на самолетни билети, хотели, зали и друга материална база и създаването на условия за ефективното провеждане на официалното посещение.

Крайният срок, посочен в договора, е 12 май 2017 г. в условията на очаквано предаване на властта в ръцете на редовен кабинет.

Договорът предвижда също съдействието за издаване на лиценз на „ТЕРЕМ“ ЕАД за доставчик в структурите на ООН. За придвижването на тази процедура фирмата е получила допълнително 1500 евро, както и отделно 250 щатски долара.

Като управител на фирмата от българска страна е посочен майорът от резерва Мирослав Писов, който е и член на Центъра за изследване на асиметричните рискове и заплахи за сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския регион (ЦИАРЗС в ЮЕ и ЧР).