Въпросите около казуса „Йончева“

Да просветлим червената депутатка, че в Украйна няма "гражданска война", а агресия на Русия върху суверенна територия

2
1021
йончева
Втори човек получи обвинение покрай Йончева.

И има ли „ВИП журналисти“ ?

Стефан Ташев

Тази седмица депутатката от БСП Елена Йончева се сдоби с обвинение за пране на пари от престъпна дейност от прокуратурата.

БСП и самата Йончева се обявиха за „репресирани“ жертви на „режима на Борисов“. Приближени на левицата социолози дори предупредиха, че това е автогол на премиера и ГЕРБ, с който Йончева ще бъде издигната до „света великомъченица“ на лявата идея и така БСП ще спечели изборите. Учудващо такова е и мнението на т.нар. градска десница. Нещо не си я представям като „Свободата води народа“, ама карай.  Лайтмотивът е „Всички взеха от КТБ, а обвиняват само Елена“.  

Това напомня на „червените бабички“ спретнали пост номер 1 с кашони пред ул. „Развигор“ 1. Там навремето се намираше главното следствено управление. И в една от неговите килии лежеше бившият премиер Андрей Луканов. Активистки на БСП стояха неотлъчно до решетките на „своя Андрей“. 

Извън политическите истерии тип Корнелия Нинова, крясъци и вопли за „свободата на словото“ около казуса „Йончева“ и повдигнатото й обвинение остават доста неизяснени въпроси.

Които прокуратурата трябва да изясни в хода на разследването и изготвянето на обвинителен акт, който да влезе в съда. До произнасяне на присъда Елена Йончева е невинна.

Поканиха ме в телевизията първо за предаване, после за документални филми….Тогава казах, че не разполагам с техника….и тогава ТЕ ме посъветваха да подпиша с фирма и МИ посочиха офшорната компания „Далий Трейдинг Лимитид“. Това казва в интервю за сайта Медиапул Елена Йончева днес (получерният шрифт и главните букви са мои..).

В цялото интервю с червената депутатка не става ясно кои са тези дето са я накарали да прави фирма с офшорка и да взима пари от нея. За съжаление и взимащият интервюто пропуска да попита Йончева. Или пък тя е забравила.

Още с първите публикации в медиите с копия на договорите за финансиране на журналистката от офшорката, близка до банкера Цветан Василев, през м.г. тя отрече категорично да познава Василев и да е контактувала с него. Каза и че нямала нищо общо с КТБ.

През 2105 г. в медиите изтекоха преснимани листове от „тетрадката на Цветан Василев“, в която са записани всички негови посетители в централата на Корпоративна търговска банка-КТБ в периода 2013-2014 г. Адвокатът на Василев Константин Симеонов тогава заяви, че те са автентични.

Името на Елена Йончева фигурира шест пъти там. Как е влизала журналистката при Василев- като непозната или пък за „журналистическо разследване“ под прикритие ?

На въпрос от интервюто си днес Йончева си спомня изведнъж , че познава Цветан Василев като „публична личност и банкер на годината“, но без лични отношения, каквото и да означава това. И за КТБ се сеща.

Според прокуратурата Елена Йончева не е работила за телевизия ТВ7, а само е продавала филмите на медията. Депутатката твърди обратното.

Да, работих за ТВ7, освен документални филми за телевизията, имахме преки включвания от мястото на събитието с коментари и кадри, както за новините, така и за публицистичните предавания. От Сирия, Турция, Украйна. Техниката, снимачна, апаратура за директни включвания, сателитен телефон, монтажна, бяха на фирмата „Офроуд“. Тази фирма подписа договор с ТВ7 като външна продукция. Имах договор с телевизията, така както всички външни продукции имат договори“, казва Йончева пред Медиапул.

Стоп. Нещо не се връзва. По-рано в интервюто си депутатката обяснява, че като я поканили в телевизията нямала техника за снимане и затова ТЕ и казали да направи обща фирма с офшорка, а парите били дадени за техника.

Да припомним, че собственици на фирмата „Офроуд“ ООД с равни дялове 50% на 50% са дружеството на Йончева „Авторска телевизия“ ЕООД и „Далий Трейдинг Лимитид“. Тя внася капитал от 5000 лв, а офшорката изсипва 330 000 евро. Като спесимен има само Йончева.

Остава въпросът нямаше ли да бъде по-лесно вместо да регистрира обща фирма с офшорка Йончева чрез нейното дружество „Авторска телевизия“ ЕООД, да сключи договор с ТВ7 директно за филми и документалистика като външна продукция?

Или пък с КТБ ? Защо ти трябват главоболия да регистрираш нова фирма, която после на пожар ще зарежеш, след като изтеглиш парите до стотинка ? А този който ти ги е превел явно не се интересува къде и за какво са отишли парите. Де е Киро на кирия ?

В периода посочен от прокуратурата КТБ беше в отлично здраве и рекламираше къде ли не. И в медии и в спорт и в култура.  Защо ТЕ са й казали да прави тези врътки с ошфорката депутатката не казва.  Мълчи като комунист на разпит. Даже в онези години бе престижно на филмите ти да стои логото на КТБ. Йончева знае как става. По времето когато приятелят й Сергей Станишев бе премиер тя правеше филми със спонсорски заставки от Е.ОN, дружеството току-що приватизирало енергоразпределителната мрежа на Североизточна България. Продадена именно от Станишев.

Имаше и скандал по този повод.

Яснота по въпроса внася бившият шеф на ТВ7 Николай Бареков. В две последователни интервюта пред сайта ПИК по повод обвиненията срещу депутатката Бареков твърди, че телевизията не е имала договори с нея и не е купувала филмите й.,

Тя и Иван Гарелов бяха натрапени на телевизията от Цветан Василев да правят нискорейтингово предаване…. На борда на директорите беше съобщено, че тя няма да се финансира от нас и телевизията не е плащала и купувала филмите, които прави….И си имаше договор като външен продуцент, но не с ТВ7. Нямам представа с кого, но не с телевизията..“, казва Бареков. Според него Йончева е получавала пари от телевизията, но за кратък период, когато е водила предаване с Иван Гарелов.
А сега де ? Някой лъже и то здравата.

На кой е продавала тогава филмите си Йончева ? И каква е тази телевизия и фирма, в която през главата на шефа й се финансират неясно как и откъде някакви сделки и филми ? И то с 330 000 евро кеш ? Бареков съобщава и заплатите на водещите си журналисти в ТВ7- по 2000 лева. Значи едни журналисти работят в телевизия на трудови договори за по 2000 лева, а други като Йончева получават накуп 640 000 лева като външна продукция в същата телевизия ? Има ли ВИП журналисти ? И финансирана ли е червената депутатка от някаква черна каса през съмнителна офшорка ?

И още въпроси. Според бившият шеф на ТВ7 Йончева е взимала пари като водеща на предаване от телевизията чрез фирмата собственик на медията „Ноу Фрейм“ и отделно пак за работа в телевизията-филми, преки включвания и документалистика  други пари. С неизвестен произход ?

За такова „двойно заплащане“, Йончева според прокуратурата си е написала 12 700 лева заплата, дами и господа обикновените журналисти в България могат само да мечтаят и сънуват.

Това е все едно репортер на водеща телевизия да отразява на място тежък инцидент, за което получава заплата по договор и отделно да му се плащат пари отнякъде затова, че го е направил с включване на живо. Това е то ВИП журналистика.

Коя телевизия или медия в България може да си позволи подобно разточителство ? Дано в телевизията на БСП Йончева не е на тази схема, защото соцмедията ще фалира за няколко месеца.

Колкото до филмите на г-жа Йончева струващи над половин милион лева. Тя твърди, че е правила филм за „гражданската война“ в Украйна. Ще напомним на дамата от БСП, че в Украйна няма гражданска война. Има руска агресия и окупиране на части от територията на суверенна държава. Затова на Русия са наложени международни санкции, а сателитните републики на Москва в Донецк и Луганск не са признати от никой. Както и анексията на Крим.

Не знам колко правдив е филмът й за „гражданската война“, но след него Йончева получи забрана да посещава Украйна от президента Петро Порошенко през 2015 г. Другата „българка журналистка“ с такава забрана е небезизвестната Магдалена Ташева от вестник „Атака“ и телевизия „Алфа“. До момента забраните не са свалени.

Преди това, по време на войната в Ирак, Йончева бе там да прави филм. Като се върна г-жата даде пространни интервюта и заяви, че България е „окупатор“ в Ирак, заради нашият военен контингент там. Като сме окупатори къде ни е плячката бе Йончева ? Къде са реките от петрол и газ, които да текат към България от окупираната територия ? По повод Ирак миналата година в интервюта пред няколко сайта бившият помощник военен аташе в посолството ни в Кувейт Недялко Ангелов разказа как по нареждане от София посолството в арабската държава е обслужвало журналистката с коли и логистика, че тя е спала в мисията, като преди това е била в Ирак, придружавана от специално командирован човек от София, вероятно от военното разузнаване.

Ето това е ВИП журналистика.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Мы читаем breaking.bg , а вы не понимаете, что происходит на Украине. Это не гражданская война. Это война с Россией. Светослав,Вы невежый. Не позволяйте своим чиновникам-коммунистам лгать своим людям о гражданской войне. Они являются сторонниками Путина.Другой журналист,Tahsev, говорит правду.

  2. Svetoslav ,get real ! Vie ste bogoslov i ne ste journalist.V Ukraine ima pora4kovi mom4eta na Putin, niama grazdanska voina, ima voina s Russia.Vie ste privarzenik na Putin.Listen to Viktor Shenderovic ,most of the intelligent people were for Nemtsov but Putin killed him.Vie triabva da se pokaete ,poneze ste privarzenik na ubiets na svobodata.
    Nie za St. Tahsev sme tchuli,no za Vas -ne sme.Elena stana izvestna pokrai SerGEI Stanishev.Stefan ne polzva negovite protektsii.
    Prodalzete s bogoslovieto,po-dobre e za dushata Vi,otkolkoto s communism.
    Pozdravi ot Russia.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here