Двойният аршин за „Апартаментгейт“

Медийните гурута на Корнелия Нинова и президента са най-гласовити

0
5105
апартаменти
Сградата с апартаментите, които запалиха скандала. СНИМКА: БНТ

Социолози-милионери“ и една Мадам с шест апартамента ни учат на морал от телевизиите

Стефан Ташев

Скандалът с апартаментите на властта тресе и ще тресе държавата още дълго време. И няма как да е иначе-на прицела е вторият човек в ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. Ако перефразираме думите на премиера Борисов той настъпва два пъти една и съща мотика. Едва ли някой се заблуждава, че атаката насочена именно към Цветан Цветанов, а останалите, Цачева и зам-.министрите на спорта и енергетиката, „изгоряха“ покрай него. Предстои Борисов и ГЕРБ да решат съдбата на Цветанов.

Сделките им са законни, но не морални, защото са във властта. Това е мантрата на всички коментатори и морализатори. Всички разбират от цени на жилища, имоти, нотариални актове, груб строеж, продажби „на зелено“ и строителство. Кольо Фичето би им завидял на познанията.

ГЕРБ си понасят последствията от политическия скандал. Валят оставки. „Апартаментаджиите“ са под прицела на антикорупционната комисия и прокуратурата.

Това е едната страна на монетата. Другата е не по-малко любопитна. „Апартаментгейт“ обаче се разрасна и излезе извън контрола на тези, които го бяха поръчали и подготвяли. Кои са те ? Ще се разбере много скоро.

И в замерянето с апартаменти се оказа, че видните социалисти Корнелия Нинова, Валери Жаблянов, Жельо Бойчев и Кирил Добрев също са си купували евтино жилища.

Последните трима докато са били депутати. Същата информация излезе и за социалистическата „Жана Дарк“-Елена Йончева-палати за милиони левове, луксозен живот. С какви пари ? Това са стари работи, махна с ръка Корнелия Нинова. Дали? След като са толкова принципни от БСП и такива моралисти що не си подадат оставката ?

В замерянето с апартаменти лошо беше ударена „иконата на демокрацията“ председателят на Върховния касационен съд-Лозан Панов. Оказа се, че и той „захлебил“ евтини апартаменти от „Артекс“ покрай жена си.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който с години не стъпваше в парламента докато беше депутат и по закон трябваше да кара на социални помощи купи ТЕЦ „Варна“ за жълти стотинки, купи си и „Боянските Сараи“.

Само летяща чиния не си е купил още, както беше обещал преди години. Мълчание, нито вопъл, нито стон. Мълчат дори „американските медии“. Законно ли е при Доган? С какво се издържа този човек? Какво работи? Откъде има толкова пари за луксозни покупки? Никой не пита. Докато беше голям шеф в СДС медиите отделяха на Христо Бисеров по три страници. Описваха му къщите, имотите в Италия. Разследвани, разкрития. Когато Бисеров пристана на ДПС всички разследвания в медиите спряха.

Същото важи и за Йордан Цонев. И неговите имоти, бизнес по морето, покупко-продажби бяха описвани надълго и нашироко като на Бисеров. Докато не отиде в ДПС. Сега Йордан Цонев е уважаван човек.

През януари тази година написах второто си разследване за далаверите на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер от ДПС.

За осем години управление кметът е успял да изкупи над 82 общински имота в Минерални бани на безценица. Прави си собствен квартал. Там където са двата хотела на сина и дъщеря му и на сват му. Само един собственик на парцел отказва да продава. Той разваля цялата калимера пречи на окрупняване на „квартала“. Кметът го мачка, събаря му сградите, затваря му магазина. Децата на Искендер получават максимални субсидии от Фонд „Земеделие“ по 390 000 лева от Програма за развитие на селските райони за хотелите си. Субсидия, за която други простосмъртни могат само да мечтаят.

Жалби срещу Искендер са подадени в ДАНС, Антикорупционната комисия, НАП, прокуратура, Омбудсман. Тишина. Мен ме разпитваха за първия от поредицата материали по темата в ДАНС, показания даваха и хора от Минерални бани. Една година по-късно нищо. Дали защото не е от ДПС човека? Предполагам.

Имотите и хотелите, с които се е сдобил управника, надхвърлят тези на Цветанов, Цачева и останалите „апартаментаджии“ взети заедно.

Защо се прилага тогава двоен аршин? Защо антикорупционната комисия и полиция нахлуват в община Стрелча заради уволнени служители, но никой не закача кметът на Минерални бани, чийто 20-годишен син вади 70 000 за покупка на скъп имот ?

И никой не реагира. Вече една седмица по телевизиите дефилират „моралисти“, силно възмутени от апартамента на Цветан Цветанов. Единият, който не тече само от чешмата, е виден социолог. Почти 30 години вече този човек ни обяснява как „са нещата“ от политиката и живота.

И докато ни обясняваше стана милионер, собственик на голф игрища, хотели и винарни.

Тази сутрин от екрана пък се вихреше една Мадам, която преразказваше от първо лице заседание на ръководството на ГЕРБ, каквото не е имало. И тя иска оставки, уволнения, съд и т.н. Заради „Апартаментгейт“. Самата г-жа има шест или седем апартамента, които някак си не могат да се купят с журналистически заплати. Но знае ли човек? Едни са по-журналисти от други. А истината, че видният социолог и мадамата са медийните гурута на Корнелия Нинова. И на президента Румен Радев. Не безплатно разбира се. Но в телевизиите се изявяват като морални стожери на обществото. Перверзия. 

Моралист до моралиста. Всички чисти, бели и много възмутени. Значи Нинова, приватизаторката на „Техноимпекс“, дошла гола като пушка в София, живяла в забутан квартал под наем, но станало чудо и си купила луксозен апартамент на ниски цени. Това обаче е нормално. Или Кирил Добрев купувал по 200 лева квадрата къща в Бояна. Това не е виц, истина е. И това е нормално.