Александър Дунчев за коалицията на „Промяната“ и ДБ: Пресъздават модели на ГЕРБ

0
78
Александър Дунчев

Семейството ми застана зад мен, други се хванаха в капана на Персийския синдром, казва бившият депутат от ПП

Бившият депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев отговори днес на обвиненията от страна на своите съпартийци, че работи срещу ПП. След четири дни мълчание, след като обяви за задкулисие в коалицията на „Промяната“ и „Демократична България“ той обясни защо се е противопоставил.

Според Дунчев ПП и ДБ пресъздават порочни модели от управлението на ГЕРБ и ще се превърнат в повторение на партията, срещу която са се борили. Първоначално разривът на Дунчев настъпи заради реденето на листата на коалицията в София-област, при което на ДБ бе дадено мястото на водач.

„Идва време да продължим с историята. Но с оглед психозата, която обхвана всички след интервюто с Мария Цънцарова по bTV, ще трябва по-различен подход. За да не изпадаме отново в капана на Персийския синдром „убийте вестоносеца“, който тези дни накара хиляди, вкл. лидери на обществено мнение, да повярват безкритично и като папагали на Пеевски, и който кара псевдо-лидерите да се заобикалят с послушковци и който вече 30 г. пречи на България да надигне глава, моля Ви да се замислите по следните критично важни въпроси“, написа Дунчев във фейсбук профила си тази сутрин.

В доста дългото си обяснение бившият депутат от ПП задава и няколко въпроса.

„Как бихте постъпили, ако сте събрали достатъчно информация, която ясно показва, че ПП-ДБ пресъздават порочните модели на управление на ГЕРБ, премахването на които бе основна мотивация за създаването на ПП и ДБ, и че каузите за Промяна и Демокрация, идеалите, принципите и хората в партиите, в които вярвате безрезервно биват превзети или отвлечени“, пита Дунчев.

„Как бихте реагирали, ако осъзнаете, че има огромен риск българите да бъдат за пореден път подлъгани да дадат властта на партии и лидери, които идват с лъскавата мечта за Промяна и Демокрация, но попадайки в капана на ГЕРБ и властолюбието, в най-добрия случай ще зациклят държавата в перманентна политическа криза, а в най-лошия случай може да я подкарат към диктатура“, е вторият му въпрос.

Той заяви, че преди 12 години ГЕРБ също са спечелили доверието на хората с демократичната мечта за европейско развитие на България.

„Тази мечта дори започна да се случва през първите 3-4 години, но накрая на третия мандат едва отървахме преминаването на държавата в необратима диктатура, каквато се случи в Унгария, Русия или Турция – държави, чиито лидери също бяха демократи в началото, преди да унищожат всичко демократично, за да си бетонират завинаги властта. И се отървахме, защото за властта на Бойко Борисов се облизаха сходни до него кандидат-деспоти като Слави и Радев“, допълни депутатът от „Продължаваме промяната“

Той подчерта, че никой от ПП и ДБ не е подкрепил войната му срещу „нагласените търгове за дървесина на Радев в 10 стопанства“, нито срещу инсталирането от президента Румен Радев на компрометирани хора, които според Дунчев били свързани с олигарси, в управлението на държавните горски предприятия.“Защо само десетина редови депутати от ПП-ДБ подкрепиха войната, която започнахме срещу незаконното обезлесяване на десетки хиляди декари гори върху стари пасища от общини на ГЕРБ и ДПС в Северна България, с черните милиони от които могат да си купят и по три парламентарни и местни избори на година“, запита още Александър Дунчев.

Той определи управлението на партиите като напълно дисбалансирано, тотално неконтролируемо, неуязвимо и нетолерантно към критиката.

„Какво бихте направили, ако и 2017 г. и 2023 г. виждате, че хората с кауза и сърце за Промяна и Демокрация биват или прогонвани (вкл. мен), или пращани в пета глуха, за да не пречат на властолюбците, и за да се раздават водещите позиции на службогонци и сервилни хора“, написа в своя пост още Дунчев.

По думите му при липса на ефективен вътрешно-партиен или външен обществен контрол, ПП-ДБ ще се превърне в ГЕРБ-2, без никакъв шанс за спечелване на войната срещу „гешефтурата, корупцията и путинизма“.

„И изобщо не е вярно, че един малък човек може да прецака изборите на 4 партии с хиляди членове, милиони левове ресурси, международен гръб, и с огромни бизнес и медийни връзки. В истинския корпоративен бизнес за подобна щета отговорност носят единствено корпоративните лидери, които ако не могат да менажират елементарни процеси и своите последователи, значи не стават и трябва да си ходят“, допълни депутатът.

„След интервюто при Мария по bTV цялото ми семейство и най-близките застанаха изцяло зад мен, докато други се хванаха в капана на персийския синдром, и когато и съпругата, и майката, и брата и другите близки заявиха критично „Ние няма да гласуваме!“, аз им отвърнах: „Напротив! Трябва да гласуваме“, написа в своя пост Дунчев.

Според него промяната и демокрацията са единственият шанс за наистина европейско развитие, при надвисналата заплаха за „бетонирането на мафията във властта и диктата на ДС-ченгета, мултаци, комунисти, възрожденци и възходци“.

„Защото с преференциалния вот всеки от нас, всеки българин с критично отношение към мераклиите за власт, не само може да потърси отговорност на провалилите се политическите лидери, но най-вече с преференциите може да избута на челни места всички хора с кауза, които са избутани назад за да не пречат. Вече знаем кои са – в битките бързо се разбра. Така, че има Шанс за Промяна и Демокрация. И точно сега е момента ние гражданите да се преборим за този Шанс“, в заключение написа той.