Дончев ще загуби битката между КГБ и ГРУ заради Пеевски

Затова прокуратурата изведнъж се сети, че цените на газа в България са много високи,

0
543
КГБ
КГБ макар и преименуван, си остава КГб

Към неговия доходен и недокоснат от никого монопол на газа се протягат хищните ръчички на Модела „КОЙ”,

СТЕФАН ТАШЕВ

Втора седмица в страната се вихри невиждан скандал с натиск от страна на главния прокурор върху бизнесмена Сашо Дончев. До момента Сотир Цацаров си трае, отказва коментари по темата, а единственият потърпевш от скандала стана посредникът Георги Гергов, уредил срещата между двамата в собствения си ЦУМ.

В нормалните държави по на Запад досега главният прокурор щеше да е минимум без имунитет, разследван и в оставка до изясняване на случая. По тези географски ширини обаче се случва точно обратното. Прокуратурата мина в яростна контраатака, започнаха обиски в КЕВР заради цената на газа, като мимоходом в официалното съобщение се споменава фирмата на Дончев „Овергаз”, която също била проверявана.

На разговора в ЦУМ с Цацаров станало дума за карикатурите на Комарници във вестника на Дончев, както и за други медии, според самия Дончев. Но едва ли карикатурите в „Сега” са проблемът на газовия бос и той много добре го осъзнава. Защото към неговия доходен и недокоснат от никого монопол на газа се протягат хищните ръчички на Модела „КОЙ”, твърдят запознати. Затова са и започналите проблеми на Сашо Дончев с българската прокуратура, по „румънски модел”, според Бойко Борисов.

овергаз
Овергаз може скоро да не е на Сашо Дончев

Анализатори откриват много сходен сюжет при удара срещу Дончев  с разсипването за няколко дни на Корпоративна и търговска банка – КТБ през 2014 г. Зад атаката срещу КТБ стояха прокуратурата и модела КОЙ в лицето на Делян Пеевски, както подчинените му и доверени обвинители. Заради замитането на следите и разграбването на банката някои, като обвинителят  Иван Гешев,  бяха издигнати до шефове на Спецпрокуратурата. Сега сценарият се повтаря, след КТБ идва ред на „Овергаз”, като схемата е идентична. Според запознати зад кулисите на българска територия се разиграва чутовна битка за надмощие и интереси между две руски специални служби – бившата КГБ и военното разузнаване – ГРУ.

Зад Сашо Дончев, доверено до скоро лице на Москва и „Газпром”, руски кадър и възпитаник, работил преди 1989 г.  по газопреносни проекти в СССР, стои втората организация. Техен противник е моделът КОЙ, корпорацията ДПС и нейното знаково лице Делян Пеевски, свързани с първата, казват бивши разузнавачи.

ГРУ
ГРУ е снело доверието от Дончев и губи битката за газа

Дончев вече е в тежък „развод” с „Газпром”, очевидно изпаднал в немилост в Москва след смяната на руските газови приоритети.  Позициите му у нас вече са силно разклатени. Това е добре дошло за модела „КОЙ” решил да премахне монопола на Дончев при доставките на руска газ, като го замени със свой и прилапа доходоносния му бизнес.

Затова прокуратурата изведнъж се сети, че цените на газа в България са много високи, атакува ги пред съда, а прокурори влязоха демонстративно в регулатора КЕВР. Защо там, а не в „Булгаргаз” или „Булгартрансгаз”, никой не пита.

Анализатори предполагат, че в най-скоро време, по калъп с КТБ, прокурори, полицаи и агенти на ДАНС ще нахлуят в „Овергаз”. Нищо чудно Сашо Дончев да стане обвиняем и да му бъде опраскана парична гаранция от 1 млн. лв.,  например.

И газовият бос ще бъде влачен по прокуратури и следователи, докато не продаде бизнеса си, за да оцелее, ясно на кого. Като преди това фирмите му ще бъдат изтърбушени от прокуратурата и обезценени като активите на КТБ.

Може би заради това бе препречен пътя на Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор, към висините на Висшия съдебен съвет – ВСС. Сарафов набързо бе приземен и върнат в прокуратурата от „жена си”, защото там е нужен в разгорялата се битка. Кой иначе ще докладва в хотел „Берлин” през ден какво се случва с газовия бизнес ? А Сашо Дончев ще си спомня с умиление кроткия разговор в ЦУМ на кафе с Гергов и Цацаров. След това, на което ще го подложат прокуратурата и медиите-бухалки на Пеевски.

Да припомним, че заради прословутия газ от Русия бяха застреляни двама конкуренти на Сашо Дончев бизнесменът Александър Тасев-Остапа и кметът на Елин Пелин Янко Янков. Пак заради „Топенерджи“, „Мултигруп4 и дъщерното му тогава дружество „Овергаз“ беше убит и бившият премиер Андрей Луканов.