Държавата на „безсмъртните“ мрънкачи

0
38334
Твърденията на СЗО са преиначени.

Всеки българин специалист-вирусолог

Иван Михайлов

Долу маските, горе главите! Долу диктатурата, искаме си свободите! Двудневен рев по социалните мрежи заради заповедта за задължително носене на предпазни маски.

Отмениха я, сега защо са я отменили. Защо глобяват за ходене по парковете, в света било друго.

Осъзнавате ли, драги зрители, читатели и радиослушатели в какъв филм ви вкараха? Вечно мрънкане, вечно недоволни, вечно недоразбрали хора. Които всичко знаят, разбират от всичко. Всеки българин е специалист-вирусолог. Той знае, информирал се е от Фейсбук и от агенция „една жена каза“.

Цитира избирателно как по света не налагали такива глоби, но пропуска да каже, че половината държави са въвели доста по-крайни мерки от България. В Гърция се излиза само с SMS. Тук не можело, скъпо било, нарушаване на правата, свободата. Абе диктатура. За ударените жестоко от коронавируса Италия и Испания няма какво да коментираме. Тук не може. Всеки втори, довчера не вдигал по-тежко от бирена бутилка и не стигал пеша по-далеч от кварталната кръчма, стана любител на спорта. Спрели му, видите ли, тичането в парка и фитнеса на открито.

Рязко скочиха феновете на туризма, които не знаят дори къде се намира Витоша. За тях туризмът е да се качиш с колата си до Златните мостове, където да разпънеш софра.

Но държавата пречи. Не можело да се излиза безцелно извън градовете. Айде бе, те ще ни кажат. Тръгваме, правим опашки на КПП-тата, дори не сме прочели, че трябват декларации. И затова лошите полицаи ни ги попълват на място. Той с колата си ходи едва ли не до тоалетната, но му спрели пешеходните разходки по паркове и булеварди.

Не можело да го карат да носи маска, диктатура било. Освен това нямало маски, а ако имало, били „скъпи“. Значи довчера можеш да дадеш 20 лева на ден за билети на Националната лотария, но два или шест лева за маска не може, скъпо е.

Как да обясниш на такива хора, че с маска те пазят и себе си, и околните. Няма как. Той знае повече от лекарите. Поставя диагноза, ругае медиците, иска „адекватно“ лечение. Или като почиващите на Карибите нашенци, които много държат държавата да им изпрати специален самолет за прибиране.

Значи за круиз до Карибите имат пари, за връщане нямат. На мрънкачите държавата е длъжна, тя трябва да им осигури всичко. Да им даде пари, да им опрости кредитите, да ги пази от вируса, да даде жилище, да ги учи, да им осигури работа. Без данъци, осигуровки, без никакви техни ангажименти.

На тези хора не им пука за другите. Затова, че те могат да носят вируса, без да се разболяват. Но да убият други хора. Те са „безсмъртни“, тях вирус не ги лови. Това са същите хора, които от чужбина ни се присмиват, че живеем в „тази тъпа държава“. Но бързат да се приберат тук, за да отидат на лекар и зъболекар.

Да се редят в „шибаната България“ за помощи. И ако някой очаква, че мрънкачите ще подкрепят ограничителни мерки, жестоко се лъжат. На тях никой нищо не може да им каже. Защото са „безсмъртни“.

Докато заразата не стигне до тях. Тогава пак държавата ще е виновна, защото не ги е запазила. Как ще пазиш някой, който не иска да се пази?