Излъга ли Румен Радев за Ф-16 ?

0
3948
Радев като командир на ВВС.

Трима висши генерали обориха тотално държавният глава за сделката за самолетите

Стефан Ташев

6 едноместни и 2 двуместни самолета F-16 ще получим до 2023 г. в различни периоди. Те са с възможности въздух-въздух, въздух-земя, плюс разузнавателни способности. За пакета, който получаваме, ще платим милиард и двеста милиона долара (точната сума е 1 251 256 долара). Това обяви пред журналисти днес в МС заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов след като правителството одобри сделката за закупуване на изтребители F-16.

Заместник-командирът на ВВС генерал Петьо Мирчев уточни: „В тази цена, която съобщи заместник-министър Запрянов, е включено абсолютно всичко, вкл. наземно оборудване, включително тренажори за обучение на летателен и на инженерен състав“, заяви заместник-командирът на ВВС генерал Петьо Мирчев.

„И най-после се случи една дългогодишна мечта на ВВС, която ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от НАТО“, каза началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. „И нашите ВВС да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално, както нашите колеги, добави той.

Три изказвания на трима висши генерали от днес сринаха тотално изстъпленията по темата „Закупуване на самолети Ф-16“ от страна на президента ген. Румен Радев от 28 юни. Да припомним, че Радев нарече сделката-опорочена процедура, със скрит разход от 1 млрд. лева и купуване на самолет за авиошоу, но не и за бой, с орязани бойни способности. Според държавния глава самолетите ще ни излязат прекалено скъпи, около 4,4 млрд. лева, но с орязано въоръжение.

Днес обаче се оказа точно обратното. След решението на правителството да подкрепи сделката стана ясно, че САЩ вероятно ще поемат 60 млн. долара от нея.

Излъга ли президентът Румен Радев за сделката за изтребителите и ако-да, защо ?

Може би защото са верни слуховете, че проектът за партия на Радев стана отново актуален след погрома над любимата му БСП на европейските избори и последвалите скандали в столетницата.

В поредно уредено интервю по БНТ, с предварително зададени въпроси и отговори, Радев реши да отвори нов фронт срещу правителството и управляващите играейки на „свой терен“-авиацията.

Преди седмица един от неговите предшественици като командир на авиобазата „Граф Игнагиево“ и ВВС ген. Стефан Попов тотално разкри лъжите на Радев по темата за новите самолети за българските военновъздушни сили.

Постъпва се правилно, като не се взима цялото въоръжение сега. Още самолетът не е дошъл, а ние да купим цялото въоръжение, не е нужно…В случая с F-16 може би три години ще минат, докато изтребителите пристигнат в страната. Още година-две летците трябва да минат видовете подготовка, за да се стигне до положение на бойна готовност на първите осем самолета. И чак тогава може да се наложи използването на оръжието, което предполагам, че дотогава ще бъде доставено.

То има и ресурс, който започва да тече от момента на доставката. Ако се създаде критична ситуация и се наложи да участваме в мисия на НАТО с използването на нужното оръжие, то може да се вземе от складовете на Алианса“, обяви в интервю по телевизиите ген. Попов.

Затова остават съмненията, че Румен Радев използва „своят терен“, за да атакува правителството, оставайки единствената опозиция. Интересно. Хиперактивният президент, специалист по всякакви теми, странно вече мълчи трети ден, а явно и няма кой да го попита, по скандала с шефовете на Военното разузнаване, като последният директор Пламен Ангелов е назначен с негов указ.

Да припомним, че Ангелов и предшественика му Даскалов бяха обвинени от Военна прокуратура, че заради техни действия над 500 души са получили неправомерно достъп до класифицирана информация.

Прокуратурата е поискала, а министърът на отбраната Красимир Каракачанов е отнел частично допуска на ген. Ангелов до секрети.

Радев обаче не е коментирал тази тема, може би защото не му отърва. Предпочита да играе на свой терен и да заблуждава обществото, което не е длъжно да разбира от самолети,оборудване, въоръжение и т.н.

Какво можем да очакваме от Радев ? Интересна политическа есен и нови остри атаки на президента към законно избрано правителство и парламент. След като не успя миналата есен да организира пуч за свалянето на властта, бившият летец ще опита отново. Бъдете сигурни. Да видим дали ще му се отвори парашутът.