Как „продадохме Странджа на папата“-долнопробна кадесарска пропаганда срещу визитата на Франциск

Отношението към главата на Римокатолическата църква демонстрира приоми от Студената война

0
2086
папата
Жестът на папа Франциск при срещата му с патриарх Неофит остана явно не разбран от повечето хора. СНИМКА: ВАТИКАН НЮЗ

Комунизмът и ДС не са си отишли-питайте Радев, Нинова и Йотова

Стефан Ташев

По отношение на католишките бандити да се действа решително, включително до ареста на католишкия екзарх, ако за това се окажат данни. Пред нищо няма да се спирате. Дръжте ме в течение по въпроса. Трябва да се подготви добре процес по направените разкрития и да се разгромят до основи католишките бандитски гнезда в България.

При това ние ще се посъветваме с нашите съветски приятели. Когато следствието в основата си приключи, да се състави сбито изложение на разкритото, което ние ще изпратим на приятелите ни с молба за съвет и ще разгромим католишките бандити. Ние бием бандитските връзки на католишката църква у нас с Ватикана, тук Ватикана организира разбойнически гнезда. Един процес срещу католишките бандити у нас ще има противоватиканско, противопапско острие.”.  Това пише в резолюция на министър-председателя Вълко Червенков от 26 юни 1952 г на доклада на вътрешния министър преди започването на т.нар. Католически процеси на ДС и БКП от времето на Сталин.

В резултат са арестувани над 70 католически духовници от цяла България, като шестима от тях са осъдени на смърт и убити веднага, а останалите над 50 души получават общо 480 години затвор. Като преди това всички минават през инквизициите на Държавна сигурност.

Сетих се за резолюцията на „малкия Сталин“ Вълко Червенков покрай визитата на папа Франциск в България. След толкова фейк, мръсотия, омраза и лъжи около нея, които изляха червените тролове, проруските „националистически медии“, „патриоти“ или обикновени ченгета, човек би си помислил, че сме в 1952, а не в 2019 година. И то в страна член на ЕС и НАТО.

Да обобщим „тънката червена линия“ на помията-папата е враг, католик, йезуит, който идва да ни „натиска“ да приемем мигранти, той е заплаха за „националната сигурност“, осквернил с присъствието си светинята „Александър Невски“.

Пенсионирани кадесари, оказали се на стари години ревностни фенове на „православието“ и родната църква, пишат как сме „продали Странджа на папата, за да заселва там мигранти“. Не мина и без телевизионни коментари на дежурните офицери от Първо главно управление на Държавна сигурност, представяни като международници.

Нивото е от Наръчник на партийния агитатор от 1975 година. Почти нищо не е мръднало в бетонните комунистически мозъци. Има малка промяна. След идването на Путин на власт в Русия и Руската православна църква бе впрегната в пропагандната война срещу „Запада“, ЕС, НАТО, САЩ и международният империализъм. Резултатът е икони на Сталин и православни походи срещу Интернет.

Затова не се чудете, че в България е същото. Партийни секретари-атеисти и ченгета от Държавна сигурност станаха най-върлите защитници на православието и висшият клир на БПЦ, съставен предимно от агенти на същата Държавна сигурност. Както и в Москва, където глава на църквата е полковникът от КГБ Гундяев. На когото вицепрезидентът Йотова целуваше нещо от кръста надолу в поза „партер“.

В събота Йотова не вършеше такива богоугодни неща, а постоя на изявлението на главата на римокатолическата църква, колкото да отбие номера. После се покри. Като президента Радев и цялото Политбюро на БСП. Няма как да е иначе. Така са казали от Москва, така се изпълнява. В потвърждение на думите ми са ехидните писания в руските медии за „хладното отношение“ на българската църква към визитата на папата в България.

папата
Изпълнението на Йотова с Гундяев е без коментар.

Естествено по същите заръки от Изток православните ни отци не присъстваха и на месата за мир на папата. Чуждестранните медии сигурно са останали с впечатлението, че у нас няма православна църква, та на площада до Франциск бяха мюсюлманите от мюфтийството, от арменската църква и други вероизповедания. Само чистите православни ги нямаше.

папата
Илияна Йотова слуша с досада изявлението на папата.

Не съм нито теолог, нито историк, за да споря кое е „канонично“ и кое е правилно. Но нека сравним отношението на БПЦ към папата с други наши православни братя. На 16 април папата пристигна в Гърция. Той отиде на остров Лесбос, заедно с Вселенския патриарх Вартоломей.

На острова Светият Отец и Негово Светейшество Вартоломей и Негово Блаженство Йероним II архиепископ на Атина и цяла Гърция се срещнаха с приютените там бежанци“, съобщават световните медии. Значи в ортодоксална Гърция може, а у нас не? Ние сме по-големи католици от папата или по-големи ортодокси от Вселенския патриарх.

Визитата на главата на Римокатолическата църква демонстрира един огромен контраст, една огромна разлика. Тя е в мисленето. Франциск ни показа, защо е наричан „папата на бедните“, качен в скромен микробус, отличаващ се от лимузините на висшия клир на БПЦ. Или от владиката Николай с „ролекса“, помните ли, нарекъл папата „привърженик на Антихриста“. 

папата
Ролекса на владиката Николай.

 

Или търновският владика Григорий, който в средата на 90-те години на миналия век слагаше табелки на черквите „Обектът се охранява от ВИС-2“ докато бе кандидат за общински съветник от БСП в София под името Йорго Стефанов.

Докато светият отец разчупва вековни канони, нашите попове се дърлят за субсидии, имоти и пари. Никой не е чул и видял патриарха да говори за бедността, за наркоманията, за сираците, за страдащите, за онеправданите. Само власт и пари. Ето това е разликата. А тя е галактическа. Затова е и злобата срещу визитата на папата. Друго е ако дойде другарят Гундяев да се кара на Румен Радев. С 200 души охрана и брониран мерцедес. Канонично православно ми е някак.