Ако България не желае да бъде част от европейския континент, моля – ето Беларус, Лукашенко

0
2209
Елена Поптодорова

Българите търсят реализация на Запад, а не на Изток. Това не е ли най-ясният признак къде е доброто развитие, запита тя

„Америка се завръща“, заяви дългогодишният посланик на България в САЩ Елена Поптодорова пред БНТ.

Тя обясни, че това е най-логичната реакция на изборния резултат, защото при Тръмп имало свиване и затваряне на САЩ от всичко. България щяла да бъде от потърпевшите държави, ако този подход на дистанциране и тотално оттегляне бе продължил. Трябва да бъдем удовлетворени от новия девиз: „Америка се завръща“, категорична бе Поптодорова.

По думите ѝ България трябвало сама да реши какво да прави след санкциите по закона „Магнитски“. Винаги е имало стремеж в света различни региони и интереси да се поддържат в трайно, предвидимо и дългосрочно сътрудничество със САЩ, посочи Поптодорова.

Тя е на мнение, че България е просто една от всички останали европейски страни, които изразяват остра загриженост от поведението на Русия. Има много неинформираност и ленивост по отношение да общественото и политическото отношение към Русия и СССР. Трябва да се чете повече история, според Поптодорова.

„България трябва да избере – ако иска да е извън развитието на континента на Европа, може да избере тоталната позиция на изолацията и да откаже да бъде част от един общ процес, който се свежда единствено до консолидиране на европейския континент и едно по-добро развитие“, коментира Поптодорова.

За нея най-верният показател е къде хората търсят своята реализация – българите търсят реализация на Запад, а не на Изток. Това не е ли най-ясният признак къде е доброто развитие, запита Поптодорова.

Тя добави, че на 11 юли ще се разбере кой иска да продължи европейското евроатлантическо развитие на страната или да се сложи черта, с която България да се присъедини в съюз с Беларус.

Съществува зловредна интерпретация на инициативата. „Ако България не желае да бъде част от Европейския континент, моля – ето Беларус, ето Лукашенко, да ни запише и нас там“, добави Поптодорова.