Кой ни пробутва мантрата „експертно правителство“ ?

0
1266
От наколенки пред Радев до протести.

ДБ изразяват своя позиция или тази на президента Румен Радев ?

Тодор Александров

От няколко дни в предизборните студия непрекъснато ни се натрапва тезата за бъдещо „експертно правителство“ след изборите на 4 април.

Тя бе пусната в употреба от шефа на ДСБ Атанас Атанасов, който обяви, че от коалицията му с Христо Иванов-Бойкикев имали готови „експерти“ за тази работа. И като се почна една….Всеки водещ се чувства длъжен да пита кандидатите на различните партии: А вие какво ще кажете за „експертно правителство“ ?

Буди недоумение липсата на всякакви професионални инстинкти в колегите журналисти. На пробутваната теза „експертен кабинет“ те би трябвало да зададат въпроси: А кое налага такова правителство ? На какво основание ?

Би трябвало…. Вместо това те като папагали повтарят „експерти и експертен кабинет“. Проблемът с натрапваната ни мантра има две страни.

Първата. Към момента, а предполагам и след 4 април 2021 година, няма политическа ситуация, която да налага такъв кабинет. Всички социологически проучвания, включително на агенции обслужващи БСП и компания, дават солидна преднина на ГЕРБ между 7 и 9 % пред втория играч-столетницата. На опашката, с голяма вероятност да останат под чертата, виси уж сигурната за НС коалиция „мутрите на Мая“, а резултатите на републиканците на Цветанов, Васил Божков-Черепа и подобни клонят към статистическата грешка под нулата.

Нещо повече. Любителите на „експертно правителство“ от ДБ ще получат пряко сили 5-6%, което значи около 15 депутата в парламента. Хората на Христо Лодкаря трябва или да са на силни хапчета или да се слепи, за да искат да управляват с толкова депутати. С сферата на научната фантастика е и самопредлагането им да получат „трети мандат“ за съставяне на кабинет от президента, след като са пета и дори шеста политическа сила.

Второ. Какво налага съставянето на „експертен кабинет“ и какво, по дяволите, означава той всъщност ?

Ще кажете съставен от независими „експерти“. Толкова независими, че от тях нищо не зависи. В България думата „експерт“ отдавна е девалвирала. След масовото купуване на дипломи, докторски, професорски и други научни степени. По брой на професори сме сигурно първи в света.

Ето ви пример. Николай Радулов, сега кандидат за депутат от партията на Слави Трифонов, се представя за „експерт по национална сигурност“, „професор“, „главен секретар на МВР“. Ще кажете брей, ето това е специалист, аналитик, експерт. Само, че истината е доста по-различна от табелките, които самият той си прикачва. Радулов никога не е бил главен секретар на МВР. Беше „секретар“ на вътрешния министър Богомил Бонев, когато по стария Закон за МВР нямаше зам.-министри, а „секретари“. По същото време „секретар“ на Бонев бе и Атанас Атанасов, в последствие генерал, директор на НСС.

Радулов изкара няколко месеца на тази позиция и отиде на по-добра и доходна позиция в „Мобилтел“ на Чорни.

Преди да изплува като секретар при Бонев, в годините на зрелия социализъм „експертът“ Радулов е комсомолски секретар на „Ленинско РПУ“, отделение „ДС“. Член на президиума на РК на ДКМС в същия „Ленински район“ на столицата. Сериозна експертиза. След „Мобилтел“ Радулов става професор в Нов български универститет, където доскоро ръководи катедрата по национална сигурност, но е пенсиониран. Злите езици твърдят, че вкарването му в листата на партията на Слави Трифонов се дължи не на „експертните му качества“, а на факта, че е бил ръководител на дипломната работа на студентката Виктория Василева, бивш шеф на младежкото СДС, а сега важен началник в партията на Чалгаря. Но както и да е.

Пълно е с такива „експерти“. И сега най-важното. Как от ДБ си го представят „експертното правителство“ ? Кое парламентарно мнозинство ще стои зад него ? Кой ще носи отговорност за действията му ? В най-новата ни история имаме две такива правителства. Едното на „националното спасение“ на Димитър Попов и второто-кабинета на Любен Беров.

И от двете българите ги втриса. Първото бе колаборация на СДС и БСП, а второто на задкулисието, БСП, ДПС и „сини мравки“ предатели от СДС.

Това бе правителство на „Мултигруп“ и мафията“ заяви преди години за кабинета на Беров Ренета Инджова, поела управлението след него като служебен премиер.  Ако има, недай си боже, такъв кабинет, той на кого ще бъде ? На Васил Божков, Прокопиев, Бобокови, Баневи, Стайкови, Арабаджиеви, Маджо ?

Всъщност това ще е най-голямото зло за страната в момент на пандемия и свързаната с нея световна икономическа криза. Неидентифицирани „експерти“ без политическа отговорност. Ми като погледне човек това си е….чист служебен кабинет. Нали знаете кой назначава служебни правителства ?

Мантрата за „експертно правителство“ бе лансирана в разгара на метежа от миналото лято от президента Румен Радев. Който бе предизвикан от самия него. Сега ДБ повтарят дословно идеята му. Странно ли е това ? Не, не е. Няма какво да се чудим на хора, които коленичиха пред президентството, а сега се молят, подмазват и самопредлагат на Радев. Който преди две години бе „ватник“, „руски агент“, „човек на Путин“, но сега вече нямат никакви забележки към него (по същия Атанас Атанасов). Голяма политическа алабалистика, признавам.

Той и Пламен Орешарски, изгонен от СДС заради среща с Васил Божков-Черепа и бивш зам.-министър на финансите при Иван Костов, ни бе представен като „безпартиен експерт“ при съставянето на правителството на БСП и ДПС, плюс „златни пръсти“. Да приемем хипотетично, че мечтата на ДБ се сбъдне. Радев дава мандат на коленичещите пред „Дондуков“№2.

С 15 депутати коалицията на Лодкаря предлага „експертен кабинет“. С чия подкрепа ? На Слави Трифонов, Мая и…БСП или…ДПС. Иначе няма как това правителство да има мнозинство. Може би пък „експертното правителство“ ще е смокиновият лист, с който ще се скрие колаборацията с ДПС ? Да, добре. Например премиер на ДБ представян като независим специалист, вицепремиери от БСП и ДПС, също „независими експерти“, а Мая Манолова шеф на парламента ? Също независима. От кого ?

Е тогава за какво „освободихте Росенец“ ? За какво се пенихте 4 години срещу модела КОЙ, Пеевски, Сараите ?  Или така ще се борите срещу тях, като им станете коалиционни партньори ?

За да не случи този ужасяващ сценарий трябва да отидем да гласуваме. И да мислим преди да стигнем до урните. Иначе даваме властта в ръцете на аматьори, ръководени умело зад кулисите от обитателя на „Дондуков“№2. В замяна „експертите“ ще му осигурят новото „ОФ“, което да го остави на власт за втори мандат. Това е пагубно за България.