Кабинетът пусна руски правителствен самолет над България срещу свободата на наши моряци от Мариупол

0
372
Руският самолет минал над България за Белград.

Министър Генчовска разрешила полета въпреки санкциите

Правителството на Кирил Петков забърка пореден дипломатически скандал днес след като пусна в българското въздушно пространство руски правителствен самолет въпреки международните санкции срещу Москва заради агресията срещу Украйна.

Официален представител на правителството на България потвърди, че има прелитане през въздушното пространство на страната ни на руски правителствен самолет, съобщава БГНЕС.

Източникът уточни, че става въпрос за разрешен полет от Министерството на външните работи, който е имал хуманитарна цел – прибиране на руски дипломати.

Руският правителствен самолет кацна в 9.26 ч. тази сутрин на летището в Белград „Никола Тесла“.

Той е излетял от Сочи и е прелетял през въздушното пространство на България, която още през месец февруари тази година съобщи, че забранява полетите на руския самолети през нейна територия.

Самолетът е навлязъл в родното небе между Варна и Бургас и го е напуснал в района на Видин. Полетът е започнал в 8.02 руско време и е приключил в 9,26 часа сръбско време. Той е регистриран и от известния сайт Flightradar.24

Според телевизия N1, излъчваща в няколко републики на бивша Югославия, този самолет е имал за цел да прибере руските дипломати, които са обявени за персона нон грата в страните, в които са били на служба и не могат да се завърнат в Русия.

Телевизията показа и снимка от самолета на летището в Белград. Подобни полети, уточнява N1, са били осъществявани от началото на войната в Украйна със същата цел да прибере руски дипломати.

Полет със същия самолет е бил осъществен и на 17 април от Москва за Копенхаген, когато е било избегнато въздушното пространство на страните, които са забранили руски полети.

Маршрутът на самолета от Москва до Белград.

Според справка към 15.30 ч самолетът вече е прелетял над територията на България обратно за Русия.

Информирани източници съобщиха пред Breaking.bg, че Кирил Петков е пуснал руския правителствен самолет срещу обещание от Москва и тайна договорка да бъдат освободени 7 български моряци, които са блокирани в пристанището на Мариупол. Преди две седмици пак по тайни договорки със сепаратистите от Донецката народна република-ДНР бяха освободени 11 моряци от кораба „Царевна“ в блокирания град. Това бе използвано като пропаганден балон от Русия и руски хибридни атаки у нас.

Явно Кирил Петков има по-добри контакти в Москва, отколкото в Киев, където се кани да ходи в сряда, коментираха запознати.