Мързелът и безхаберието ще ни убият

Спомнете си Бисер

0
121
язовири
Половината язовири в страната са опасни, установи проверка на прокуратурата.

Половината язовири в страната са опасни, но се сещаме за тях само при наводнения

Стефан Ташев

На кого е язовира ? Този въпрос стана вече досаден след поредните наводнения. За щастие този път без жертви и материални щети. В момента преливат язовирите край Хайредин. Обявено е бедствено положение, евакуират се хора. Телевизионни репортажи следя ежеминутно нивото на водата.

Миналата седмица на спешна среща при премиера Борисов стана ясно, че тези язовири за «ничии»-никой не ги поддържа, никой не ги наблюдава, не се интересува от тях. Представляват интерес единствено за бракониери-взривили преливника за да ловят риба.

И чак когато надвисне заплаха над хората кметовете се сещат за тях, само да изкрънкат пари за ремонта им. Ако не е прекалено късно както при потопа в село Бисер.

Година и половина институциите спориха на кой е язовирът «Иваново», удавил харманлийското село през февруари 2012 г. Тогава загинаха 11 души, а половината къщи на жителите бяха пометени от водната стихия. Накрая се оказа на Министерство на отбраната.

Осъдени за безхаберието, предизвикало смъртта на български граждани, няма. И скоро няма да има. Има само оправдания, вечни оправдания. Няма пари. Те прикриват безхаберието, мързела и тъпотията. И никой не го е грижа за язовирите ако няма някаква далавера. Докато не стане прекалено късно.

Над 250 язовира в страната, по-точно над половината, са опасни за населението. 81 от тях са в предаварийно състояние. Това откри проверка на прокуратурата през ноември 2017 г. Сред тях е и «Бели Искър», който снабдява София с питейна вода. И какво от това ?

Агенцията за метрологичен надзор издавала някакви предписания, писала забележки, но те си останали някъде във времето и пространството. И като стане белята се почва: Няма пари ! Те половината язовири не се знае на кого са по документи, на кого са дадени за ползване или преотдадени..

Никой не знае, или не иска да знае, дали арендаторите се грижат за водоемите, поддържат ли ги или не. Докато не стане някоя трагедия. Затова има логика предложението на срещата при премиера Борисов да се създаде единен държавен орган, който да следи и контролира язовирите в страната. За да се избегнат трагедиите от типа на Бисер. Иначе безхаберието и мързела ще ни убият.