Няма вече лукс за Дукс

Тригодишните усилия на Корнелия Нинова да превърне партията във "вождистка" претърпяха пълен крах

0
2453
нинова
Корнелия Нинова

Хората от Националния съвет на БСП, които три години трепереха пред Нинова, в неделя казаха „Не“ на страха си и върнаха партията

Тодор Токин, priorities.bg

На 14 април дойде краят на луксозната обстановка, в която Дукс пребиваваше почти три години. Дукс е ученическият прякор на Корнелия Нинова, с който тя особено се гордее – на латински това означава вожд, водач. От този корен произлиза и италианската дума дуче – прозвището на Мусолини. Нинова влезе победоносно в кабинета на председател на БСП на 4-ия етаж на „Позитано” 20 на знаковата дата 9 май през 2016 г. На 14 април 2019 г., четири етажа по-надолу в знаковата зала „Александър Лилов” Дукс бе тотално бламирана от съпартийците си при гласуване на червената листа за изборите за ЕП на 26 май.

Свърши се с нейното еднолично налагане на решения. Хората от Националния съвет на БСП, които три години трепереха пред Дукс, в неделя казаха „Не” на страха и си върнаха партията, която някои с право наричаха вече не социалистическа, а националсоциалистическа. В БСП все още има хора, които добре си спомнят едноличните диктаторски времена. В Националния съвет все още има хора, които работеха къртовски да извадят БСП от страшната международна изолация, в която попадна след управлението на Виденов. Има хора, които обърнаха света партията им да бъде приета в Социалистическия интернационал и в Партията на европейските социалисти. Все във времена, когато Дукс се изживяваше като синя приватизаторка и претворяваше в живота си постановката за първоначално натрупване на капитала.

Озовала се на четвъртия етаж на „Позитано” 20, Нинова побърза да се отърве от тези хора. Измисли си нейни правила – хора с по три мандата да не могат да бъдат повече депутати, лидерът да се избира не от конгреса, а от всички партийни членове. Изкара депутатите си от парламента, обявявайки се по този начин срещу парламентаризма. Орева орталъка против Истанбулската конвенция и въздигна в критерий за кандидат-евродепутат отричането на тази конвенция. Което не попречи да сложи на трето място в нейната си листа Деница Златева, която две години бе работила именно по подготовката и приемането на тази конвенция. Двоен стандарт?

Да, ама Златева си е наша, т.е. моя. Показа, че за нея мнението на партийните организации не значи нищо. Кому бяха нужни предложенията на партийните конференции по места, след като хора с по 255 номинации не попаднаха в листата, а други с нула номинации бяха поставени на избираеми места по волята на Дукс? Така впрочем стана и с номинирането на Радев за президент – той бе извън първата шестица, но Нинова еднолично го постави на първо място.

Корнелия обяви война на предишните лидери на БСП, мислейки си, че те са победени завинаги. Успя да подкупи уж неподкупния Янаки Стоилов, считан за един от водачите на вътрешната опозиция с второ място в нейната си листа. Наложи – някои казват с фалшификации – напълно чуждата на БСП Елена Йончева за водач на евролистата си. Въобще като един истински Дукс водеше война на няколко фронта.

Но както е известно от физиката, всяко действие ражда противодействие. Чашата преля с невключването на Сергей Станишев в листата. „Отсвирихме го тоя”, бил казал дясната ѝ ръка Кирил Добрев сутринта преди пленума. Вечерта стана ясно кой кого е отсвирил. Защото бламирането на Дукс означава и бламиране на цялото ѝ Изпълнително бюро, зад което тя се криеше, налагайки едноличната си воля. Ето кои са членовете на това бюро:

КОРНЕЛИЯ НИНОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НС НА БСП

СТЕФАН ДАНАИЛОВ – зам.-председател на НС на БСП

ВЛАДИМИР МОСКОВ – зам.-председател на НС на БСП

ДЕНИЦА ЗЛАТЕВА – зам.-председател на НС на БСП

КИРИЛ ДОБРЕВ – зам.-председател на НС на БСП

ВЯРА ЙОРДАНОВА – секретар на НС на БСП

АПОСТОЛ ДИМИТРОВ

АТАНАС ЗАФИРОВ

АТАНАСКА ТЕНЕВА

БРИГО АСПАРУХОВ

ВАЛЕРИ ЖАБЛЯНОВ

ДРАГОМИР СТОЙНЕВ

КАЛОЯН ПАРГОВ

КРУМ ЗАРКОВ

РАДОСЛАВ ГАЙДАРСКИ

Какво трябва да направи един бламиран лидер? Или да подаде оставка, или да си посипе главата с пепел, да приеме поражението и да продължава вече не по своя, а по начина, по който й е било казано с това бламиране.

Но не и Дукс. Тя не направи нито едното, нито другото. „Не обичам и не допускам да ме тъпчат. Водя всяка битка докрай! Съжалявам, че се разделих с правото. Аз имам силен обвинителен уклон”, казва новоизбраният вожд дни след като обсеби партията.

В неделя тя остана вярна на тези си житейски принципи. „Няколко пъти на последните заседания на националния съвет другари очакват от мен да кажа, че поемам отговорността за тази листа и за тези избори. Щях да я нося с оставка, ако загубим. Това важеше до днес, до решението на националният съвет, което уважавам. Оттук нататък – за резултатите от изборите носи отговорност националният съвет. Пожелавам ви успех и съм сигурна в победата“, е казала тя пред съпартийците си, цитирана от пресцентъра на „Позитано” 20.

Един Дукс отговорност не носи. Той е прав и когато съгреши дори. Прехвърля отговорността върху колективния орган, който бламира нейната листа. Но щом като този колективен орган вече е казал „А”, трябва да каже и „Я” и да отстрани самозабравилата се лидерка и обкръжението й. В неговите пълномощия е. След като каза вече „Не” на страха от Дукс…

Какво може да очакваме!

Ще бъде прелюбопитно да наблюдаваме какво ще става през следващите дни. Дали ще има първоначално плахо, а после все по-гръмогласно разграничаване от лидера и то от най-близкото й обкръжение? Кой пръв ще нададе бойния вик „О-став-ка”? Ще пренебрегнат ли депутатите или поне част от тях забраната на Дукс да ходят на работа в парламента?

Това е положението, другарки и другари. Нинова е права като казва, че „след девет часа дебати избрахме своята листа за европейските избори. Надявам се, че с това опровергаваме чужди и наши твърдения, че сме диктаторска и еднолична, вождистка партия“. Само дето пропуска да каже, че близо тригодишните ѝ упорити усилия да превърне БСП именно в такава партия претърпяха пълен крах.