На оставката краката са къси

0
402
Пленумът на БКП на 10 ноември 1989 г.

За 30 години, политическата машина на времето, успя да сътвори най-уродливото си явление – 130-годишната социалистическа партия, да бъде заНиновена

‘’Днес така, утре така – лъжливото овчарче все гледало да излъже някого. Минавало със стадото си покрай мелницата, после покрай краварника, после покрай църквата и все едно и също викало…’’

Народна приказка

Никола Дяков

30 години по-рано.

10 ноември 1989 г.

Петък.

Резиденция “Бояна”.

Дом номер 1.

15:00 часа:

Георги Атанасов: “Другарки и другари, Пленумът продължава своята работа. Преминаваме към точка втора от Дневния ред. Другарки и другари, предстои ни да обсъдим въпрос, който има изключително голямо значение и за партията, и за страната. (…) Другарки и другари, предлагам да преминем към гласуването на предложението на Политбюро. Който от членовете на Централния комитет е съгласен да се удовлетвори молбата на др. Тодор Живков, да бъде освободен като генерален секретар и член на Политбюро и председател на Държавния съвет на Народна Република България, моля да гласува…”

30 години по-късно.

16 юни 2019 г.

Неделя.

НДК.

Зала номер 1

10:30 часа:

Корнелия Нинова: “Днес трябваше да внеса официално, уставно, юридически и писмено до Конгреса, до вас, които сте ме избрали по стария Устав – желание за предсрочно прекратяване на правомощията, както и да потвърдя политическата си декларация за оставка пред Националния съвет. Скъпи, другарки и другари, не го правя…”

За тридесет години, политическата машина на времето, успя да сътвори най-уродливото си явление – 130-годишната социалистическа партия, да бъде заНиновена. Ако Тодор Живков притежаваше късно-римската юридическа закалка на К.Н. сигурно щеше да съобрази в онзи ноемврийски петък, че щом “Официално, Уставно, Юридически и Писмено” не е внесъл оставката си до Конгреса на БКП, който го е избрал за генерален секретар и щом отновно “Официално, Уставно, Юридически и Писмено” не е внесъл оставката си до Народното събрание, което го е избрало за председател на Държавния съвет на НРБ, всички онези в залата на Дом номер 1 могат да пият по една студена вода. От тихия бял Дунав, например.

Но Живков не е достоен вагон на историята, който може да бъде теглен от мощната тяга на новия консервативно-социалистически локомотив. А К.Н. запали свещица пред олтара на собственото страдание, признавайки: “нямам задна скорост”. Няма и волан за ляво и дясно, защото единственото, което въздейства при падане е земното притегляне.

Не много след 10 ноември, Андрей Луканов предвеща, че БСП може да остане бутикова парламентарна партия. За парламентарния характер на БСП би могло да имаме надежди, въпреки 3-месечното им летуване извън Народното събрание, но за бутиков вид и дума не може да става. За бутик е нужен стил. Друг дух е нужен. По-очаквано е БСП да заприлича на умерен гаражен клуб с консервативно и ляво крило за затваряне.

Делегатите на 49-я Конгрес на БСП си купиха един колективен билет за групово посещение на спектакъл. Излезе им изгодно, около четвърт милион лева партийни пари, които за салон от категорията на зала номер 1 си заслужават. Ефектна сцена. Добре осветена. Аранжирана в стил консервативен винтидж. Добра сценография и драматургия. Един от главните герои отсъстваха, но в такъв екип няма, няма. Няма незаменими, тоест.

На зрителите бе дадена възможност да се изявят като в античен театър – да имат роли, да подвикват реплики, да ръкопляскат и освиркват, дори да гласуват. Наужким, разбира се, но да гласуват. Правото на глас е свято. И те гласуваха. Гласуваха дали да остане точката в Дневния ред посветена на оставката. Но, то нали вече нямаше оставка, защото тя “не го” направи.

(Ръкопляскания)

Има личности, чиито имена остават записани със златни букви в страниците на историята, но има също така, крилати мисли, които така издират страниците, че не могат да бъдат подминати.

Официално, Уставно, Юридически и Писмено”?

Далеч от висотата на изричащия, само може да предполагаме тази поредица от думи какво представлява и към кого е насочена. За да може текстът да продължи, оставаме с разбирането, че това е възможен отговор на матурата по Български език и литература, без да знаем условието.

Това, което К.Н. нарича “политическа декларация пред Националния съвет” , вероятно се отнася и до всичко казано от нея в медиите по повод оставката й. Но широката публика, никога не може да бъде подготвена наистина за това, което я очаква. За г-жа К.Н. всички тези опозиционерчета в Националния съвет и недодялани зрителчета, които гласуват ту за Бойко, ту за нея, нямат значение. Не им дължи истина. Тя, изобщо, на никой нищо не дължи (ония с РМД-то да си траят, не му е времето). Та ще им дава друго, освен “политическа декларация” за оставка. Ама тя декларацията не е като политическата декларация. При първата – казваш и 10 ноември, а втората е от новите – политическа, в нея може и да се послъгва, може и да не е “Уставно”, може и да не е “Писмено”…

На зрителите на спектакъла в зала 1, обаче, май това им хареса. Е може и да не е точно на тях, може и на ония, които бяха гости. Но то гости, наши… В тая олелия, “кой кум, кой сват…” от 600 регистрирани и 500 присъстващи, гласуваха към 1100 в подкрепа и още 100 декларации… Ех! Ако знаеше Живков, че може да станат с декларации да го подкрепят.

Важен извод! Броят на номинациите “няма значение”, но броят на декларациите е определящ. И последното не е ирония. Изчетените на заседанието десетина декларации и получените на Позитано, в редакцията на в-к Дума, в редакцията на в-к Земя, в редакцията на БСТВ, в редакциите на Мадам В, в орг-отдела, в отдел избори, в отдел шофьори, в отдел членски внос и изобщо пристигналите още около двадесетина декларации на общински организации са показателни. Всички те са спонтанни и в това не бива да се съмняваме, другото е преднамереност и фракционерство, представляват волята на 20-30 общински организации. БСП има над 260 общински организации, означавали, че останалите не изразяват подкрепата си.

Стоп! Тук се говори против Царщината и Султана!

Как ще не подкрепят, като те са си вербували делегатите какво да правят. (Директива 227 от 28 юли 1942 г. гласи: “Ни шагу назад!”).

Онези с порфейлите бяха предупредени. Инакомислещите развърнати по дупките. Криптоседесарстването започна и Конгресът нямаше вече какво да констатира и се отдаде на художествена самодейност. С болка и загриженост К.Н. – председател на НС на БСП в оттеглена оставка, установи, че няма съпротивителни сили. Никой не пожела да спори. Тук критикарчетата да не потъркват ръце и да си мислят, че по-умният отстъпва. Няма такава работа. За по-умния не знам, но за по-хитрия е ясно – оттегли си оставката и преглътна “егото си”… А дали БСП ще може да преглътне?!

Завеса

Здравна тема:

Неврологични причини за нарушен фарингеален рефлекс: представлява състояние, при което поради заболяване на централната нервна система се установява нарушаване функцията на гълтачния рефлекс.

Гълтачният рефлекс е нормален рефлекс при хората, при който при докосване на задната стена на фаринкса, настъпва рефлекторно съкращаване на гълтателните мускули изразено с реакция на гадене и позив за повръщане.

Неврологични причини за нарушен фарингеален рефлекс могат да бъдат:

Болести на нервната система – булбарна парализа, синдром на Wallenberg, увреждане на глософарингеалния нерв, блуждаещия нерв.

Последици от травми на главата – мозъчна смърт.

30 години по-рано.

10 ноември 1989 г.

Петък.

Резиденция “Бояна”.

Дом номер 1:

Георги Атанасов: “Молбата на другаря Тодор Живков се удовлетворява единодушно. Предлагам на гласуване предложението на Политбюро за генерален секретар да бъде избран другаря Петър Младенов. Който от членовете на Централния комитет е съгласен, моля да гласува. Против? Един против. Въздържали се? Няма. Другаря Петър Младенов се избира с абсолютно мнозинство, с един против, за генерален секретар на Централния комитет на партията.”

Завеса