Полицаите-“петролни шейхове“ от Павликени ни върнаха във времето на социализма

Методът „пръдлива чешмичка“ действа безотказно от години

0
631
полицаи
Разследването на "Господари на ефира" за крадливите полицаи-шейхове. СНИМКА: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

От районните управления на МВР се крадат още крушки, сапуни и тоалетна хартия

Стефан Ташев

В държавата в момента няма по-прочути хора от полицаите „петролни шейхове“ от Павликени, заснети от „Господари на ефира“ как източват гориво от патрулните автомобили. ВИП-брадъри и носът на мис България отидоха „в канала“.

Униформените „шейхове“ просто ги отнесоха като бръмбър сламка.

Няма какво да ни учудва кокошкарското изпълнение на ченгетата. По тези ширини е така. Като работиш държавна служба, трябва да крадеш, да правиш далавери, иначе ще ти се смеят и кокошките. Особено ако си с униформа. А после псуваш държавата и протестираш, че не ти вдигат заплатата..Всъщност „павликенските шейхове“ не са пионери в тази област.

Още в годините на презрелия социализъм кражбите на гориво от държавата си бяха ежедневие, включително  в армията и в МВР. Затова държавата се принуди да пусне „служебен“ бензин, оцветен.

Та така и полицаите от Павликени ни върнаха във времената на социализма. Както обясни един от заснетите с тубите с бензин ченгета: Ние с това наливаме вода, тука наблизо има една чешмичка, викаме й пръдливата чешмичка.

Та методът „пръдлива чешмичка“ действа безотказно от години.

Да добавим, че въвеждането на лимити за патрулните автомобили на МВР беше точно с тази цел. Да не се краде гориво. Полицаите обаче се оплакваха, че бензинът не им стига да покриват районите си.

Затова през януари 2017 г. второто правителство на Бойко Борисов отпусна допълнително 7 млн. лв за борба с битовата престъпност, 5 млн. лв от които бяха за допълнително гориво за патрулните автомобили. С цел да се осигури по-голямо полицейско присъствие в малките населени места. С това на практика се сложи край на лимита за бензин на патрулките.

Вместо това се появиха „павликенските шейхове“. Какво полицейско присъствие? Важна е далаверата. Четирима, сред които и шефът на местната пожарна, на месец прибират по около 250 лв държавен бензин. Делят си по около 30 литра , надписват пътните книжки с повече километри на патрулките, а с краденото гориво си карат личните коли, което им излиза безплатно.

Проста работа. Тези и да ги уволнят от МВР, ще спечелят делата в съда, ще ги върнат на работа и ще им плащаме не само обезщетения, ами и обезщетения на обезщетенията. И 20 заплати.

Но според запознати с нравите в полицейските управления точенето на държавния бензин не е единствената далавера.

От РУП се крадат масово „държавните“ тоалетна хартия, сапуни и най-важното електрически крушки. Щото излизат без пари. И то е от соцвреме.

Пък нали държавата плаща, какво толкова ще му мислим. Както се пееше в една песен: Нашата полиция ни пази! Но кой пък ще ни пази от нашата полиция не знам.