Приберете оръжието от българите!

В момента по документи има повече въоръжени ловци, отколкото военни

1
492
оръжия
Населението е въоръжено до зъби

Никой не контролира съхранението на пушки и пистолети

Стефан Ташев

Само за седмица два трагични инцидента в Пазарджишко доказаха, че българинът няма никаква култура в съхранение и ползване на законно оръжие.За незаконното да не говорим въобще. Жертви на това станаха деца. Едното във Виноградец е обявено за убиец, а другото в Стрелча се застреля с пушката на баща си.

Преди пет дни по телевизията главният секретар на МВР Младен Маринов обяви, че проверяват всички разрешителни за оръжие в страната заради убийството на млада жена в София от бившия й съпруг, чийто документи за пистолета бяха изтекли отдавна. Но това явно не бе направило впечатление на никого в полицията.

Контролира ли някой въобще огнестрелните оръжия в населението, тяхното съхранение и използване. Убийствата в София и Стрелча говорят точно обратното. И трябва да стане поредната кървава драма та държавата най-сетне да се задейства.

След трагедията в Лясковец, където полицията не успя да изземе три години незаконните пушки на Петко Стрелеца и той разпердушини с тях отряда на баретите, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди спешна проверка на оръжията в страната.Според МВР тогава в населението имаше 57 000 законно притежавани пушкала.

Проверката на прокуратурата обаче показа смайващи цифри-211 486 физически и юридически лица в България притежават 340 583 пистолета, пушки, карабини, едноцевки тип „помпа”, полуавтомати и картечници. И този арсенал е законният. Към него се оказа, че има над 48 млн. боеприпаси от всякакъв вид и калибър.

Тази мощ конкурира въоръжените сили. С тази проверка може да се каже, че ние сами създадохме електронен регистър на оръжията и хората които ги притежават”, обобщи резултатите Цацаров. Основната препоръка на прокуратурата към МВР бе именно да създаде електронен регистър на оръжията.

Такъв и в момента,три години след проверката, няма. Оправдания-няма пари. Така всеки изперкал, като ревнивият съпруг в София, ще може да си се разхожда с пистолет в джоба, а общинарят от Септември ще изстреля 126 патрона на купон. Щото така му харесва.

Какво прави ловната пушка на баща на 11-годишно дете заредена в дома му? За да може детето да сложи край на живота си по този начин.

Бас държа, че кварталният инспектор на Стрелча не е стъпил нито веднъж в дома на семейството да провери, както му е наредено по закон, как се съхраняват оръжията там. Още повече, че пушката на бащата не е единствената, а е имало оръжия на чичото и дядото.

След като един изперкал изоставен съпруг носи оръжието в София посред бял ден като каубой и на никой не му пука в полицията, че то е незаконно, какво остава за останалите притежатели на пушки, пистолети, карабини и картечници.

Затова МВР и прокуратура затегнете контрола над оръжията и въобще ги приберете от населението. Стига сте раздавали разрешителни на куцо и сакато. Вижте какво се случва в страната.

В момента по документи има повече въоръжени ловци, отколкото военни, да не говорим за армиите от охранители и кой ли още не.