„Сватовете“-Олигарси и техните покровители-Първанов, Станишев, Гергов

Голямата далавера-захар, спирт, ДДС

0
11899
олигарси
Миню Стайков (вляво) и Арабаджиев на сватбата на децата си.

Как мутрите на Георги Илиев пазеха бизнеса на Ветко Арабаджиев

Стефан Ташев

След като миналия петък при акция на Спецпрокуратурата бе ударен олигархът Ветко (Вълчо) Арабаджиев дойде реда и на неговия бивш сват Миню Стайков, известен като Апаша. Той, за разлика от Арабаджиев, има опит с арестите. Това му е вторият, а на сина му Стайко-трети.

Според зам.-главния прокурор Иван Гешев двете акции нямат нищо общо. Общи са само обвиненията-пране на пари и данъчни измами.

Дали е така ?

В понеделник публикувах материал за Арабаджиев и проваленият му през 2005 година арест за измами с ДДС. Става дума за внос на четири кораба нелегален спирт от Русия, продаден на ромския бос Цар Киро и „превъртян“ в продажбата на алкохол на ниски цени.

Според неофициална информация тогава става дума за над 600 млн. лева загуби на държавната хазна.

Кой пази гърба на Ветко Арабаджиев толкова години ?

Бившият шофьор в пловдивския месокомбинат, вербуван за доносник на Държавна сигурност през 1989 година, работи първо с Илия Павлов и неговия „Мултигруп“. Двамата купуват пловдивския захарен завод.

По-късно Ветко го прибира за себе си, започват дела за собственост, но те са прекратени след убийството на Павлов на 7 март 2003 година.

ДДС
Според прокуратурата в хотелите на Ветко са намерени над 10 млн. лева в брой. СНИМКА: МВР

Според запознати по това време Арабаджиев влиза във висаджийските схеми за източване на ДДС. Той е под крилото на боса на „ВАИ холдинг“ Георги Илиев, който през 2001 година мести бизнеса си от Кюстендил в Пловдив и поема отбора на „Локомотив“.

Играчите но пловдивското Локо задължително спят по време на лагер в „Марица“. Футболистите се оплакват от лошо условия, калпава храна и малки стаи. Преди един мач и президента Георги Илиев решава да спи при играчите в „Марица“, но бързо се изнася заради мизерията.

Другият сериозен гръб на издирвания от Интерпол бизнесмен е червеният милионер Георги Гергов, почетен консул на Руската федерация и областен лидер на БСП.

олигарси
Георги Гергов

Гергов е кум на Ветко Арабаджиев, двамата са и в една масонска ложа. В Пловдив никой не иска да работи с Арабаджиев, защото той е алчен и не плаща, коментират запознати.

Публична тайна е, че е завлякъл много бизнесмени, които са работили за него, като отказал да им плати.

В Смолянско има три самоубийства на строителни предприемачи, участвали в строежа на петзвездния хотел на Арабаджиев в Пампорово. Става дума за строителна кооперация „Дюлгер“, която Ветко завлича, като отказва да се издължи за свършената работа с мотива: Не съм доволен, като искаш го събаряй и почвай наново. Собственикът на кооперацията няма как да се издължи на работниците и слага край на живота си. Други двама строителни бизнесмени от Смолянско също се самоубиват, докарани до просешка тояга от Арабаджиев. Те не могат да му кажат копче, защото обектите му се охраняват от мутри на ВИС-2.

олигарси
Бившият зам.-вътрешен министър от кабинета Станишев-Камен Пенков на купон със Стайков.

Същата история се разиграва при строежа на хотел „Виктория“ в Слънчев бряг. Оказало се, че там работниците са заключени като арестанти на строежа, взети са им документите и мобилните им телефони от гардове на ВИС-2. Дават им някаква храна и подслон. Не им се плащало, докато не довършат обекта. Това разказали на полицията двама работници, успели да избягат от концлагера-строеж.

През 2004 година при мистериозни обстоятелства в катастрофа на пътя Карнобат-Сливен загиват и двамата водещи мениджъри на Арабаджиев.

И той и Миню Стайков са майстори на източването на ДДС чрез алкохол и захар. Ветко Арабаджиев влиза в конфликт и завзема бизнеса на Димитър Мишев и избата му в Първенец.

Мишев е един от първите алкохолни босове в зората на демокрацията. Намерен е „самоубит“ с два куршума в главата край хижа Здравец.

Вероятно широкият чадър зад Арабаджиев го пази от скандалите с алкохолни ментета, открити при проверки в уж елитния курорт „Елените“. Оказва се, че не клиентите си, платили за ол-инклузив, хората на Ветко наливат алкохол от бидони със съмнително качество. Освен на Гергов хотелиерско-алкохолният бос се смята за приближен и до президента Георги Първанов.

Както и бившият му „сват“ Миню Стайков. На откриването на завода му в Карнобат идва лично премиерът Сергей Станишев, Първанов също е чест гост там.

олигарси
Миню Стайков с приятеля си президента Георги Първанов.

През 2012 година при операция на антимафиоти е разбита банда за източване на ДДС. Става дума за фирмата „Захарна индустрия“, създадена от Миню Стайков и поета в последствие от сина му Стайко. Фирмата е прехвърлена първо на офшорка, после на социално слаб.

олигарси
Миню Стайков със семейството на вицепрезидента Илияна Йотова.

Използва се класическа схема за източване на ДДС, както при Ветко Арабаджиев със спирта.

Внася се захар като вътрешнообщностна доставка от страна от ЕС, в случая Гърция. После стоката се продава само по документи на няколко фирми, които се оказват кухи. А реално захарта се продава на ниски цени у нас. ДДС въобще не се плаща. Същото е и с алкохолите, които се продават в България на ниски цени, с внесен спирт нелегално. Според разследващи семейство Стайкови са източили над 3 млн. ДДС.

олигарси
Пачките с пари, намерени в офисите на Стайков. СНИМКА: МВР

Избухва т.нар. Афера „Захарно петле“. При акцията Стайко Стайков е в чужбина, както сега. Предава се с адвокат. Покрай аферата е арестувана известната майсторка на данъчни измами и контрабанда Мила Георгиева, дъщеря на бившия шеф на митниците Христо Кулишев.

Стайков-младши се отървава без обвинение и е чист като сълза.

Миню Стайков е бивш представител на СИК за региона на Карнобат. Той е спонсор на БСП и на кметовете на общини в региона. Издиган е за депутат от червената листа, но отказва. Днес МВР разпространи снимки от операцията срещу фамилията Стайкови.

Снимките са сходни с тези при акцията в хотелите на Арабаджиев-мутробарок, луксозни автомобили, пачки пари в шкафове.

олигарси
Луксозните лимузини на Стайкови. СНИМКА: МВР